Miło jest popijać lemoniadę na słoneczku już wiosenną porą, ale co Ty na to, żeby tym razem zamiast tradycyjnej wersji przygotować ten orzeźwiający napój z ziółek?
Nadeszła wiosna: teraz, obok klasycznych herbatek ziołowych chętnie popijam także ziołową lemoniadę. Ziołowa lemoniada idealnie ugasza pragnienie, a bukiet ziół dodaje pikanterii tradycyjnym smakom lemoniadowym. Nie wsponiając już o tym, że są po prostu piękne: kojarzą się z bankietem!
Zaprezentuję Ci te najlepsze:
Lemoniada z tymianku
Składniki:
Do syropu:
1 mała filiżanka miodu albo inny słodzik według gustu
1 filiżanka wody
6 źdźbeł tymianku
Do lemoniady: 1,5 filiżanki soku cytrynowego i 5 filiżanek wody.
Sposób przygotowania:
Na średnim ogniu podgrzej na patelni wodę i ostrożnie wlewaj do niej miód. Kiedy miód się rozpuści, dodaj tymianek. Gotuj przez 1 minutę, następnie odstaw na 10 minut pod pokrywką. Następnie wyjmij źdźbła tymianku i wlej syrop do większego dzbanka. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wodę. Możesz dodać kostki lodu, plasterek cytryny czy nawet gałązkę tymianku!
Lemoniada z mięty pieprzowej
Składniki:
1/2 l wody
4 łyżki stołowe miodu
2 saszetki herbaty miętowej
sok z 2 limonek
garść świeżej mięty lub 3 cl syropu miętowego
3/4 l wody mineralnej
4 plasterki limonki
Sposób przygotowania:
Zagotuj wodę i ostrożnie wlej do niej miód: gotuj razem przez 1 minutę. Następnie zalej tym saszetki z miętą i odstaw na parę minut do naparzenia. W tym czasie wymieszaj sok z limonki ze zmiażdżonymi w moździerzu listkami mięty i dodaj do ostygłej herbatki. Rozlej do szklanek, uzupełnij wodą mineralną i ozdób plasterkami limonki.
Lemoniada z bazylią
Składniki:
3-4 gałązki świeżej bazylii
1 filiżanka miodu
1,8 l wody sodowej
4 cytryny
Sposób przygotowania:
Zagotuj 3 dl wody z jedną filiżanką miodu, a otrzymany w ten sposób syrop zmiksuj z sokiem cytrynowym i kilkoma gałązkami świeżej bazylii. Uzupełnij wodą sodową, przystrój lemoniadę w dzbanku plasterkami cytryny i listkiem bazylii.
Lemoniada lawendowa
Na koniec zostawiłam mój ulubiony, fioletowy napój, którego zapach kojarzy się z polami lawendy, a smak olśni Twoją duszę i ciało. Poza tym relaksuje i jest doskonałym napojem na przyjęcie gości!
Składniki:
1 filiżanka miodu
8 filiżanek wody
6 cytryn
2 łyżki stołowe suszonych kwiatów lawendy
Sposób przygotowania:
Zagotuj połowę wody, następnie włóż do niej suszone kwiaty lawendy i miód. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź i przelej do większego naczynia. Dodaj sok z cytryn i resztę wody i schłódź. Możesz przybrać gałązką lawendy albo zamrożonymi w kostce lodu płatkami lawendy.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!