Przygotuj wiosenną lemoniadę z ziółek!
przygotuj wiosenną lemoniadę z ziółek!

Przygotuj wiosenną lemoniadę z ziółek!



Miło jest popijać lemoniadę na słoneczku już wiosenną porą, ale co Ty na to, żeby tym razem zamiast tradycyjnej wersji przygotować ten orzeźwiający napój z ziółek?

Nadeszła wiosna: teraz, obok klasycznych herbatek ziołowych chętnie popijam także ziołową lemoniadę. Ziołowa lemoniada idealnie ugasza pragnienie, a bukiet ziół dodaje pikanterii tradycyjnym smakom lemoniadowym. Nie wsponiając już o tym, że są po prostu piękne: kojarzą się z bankietem!


Zaprezentuję Ci te najlepsze:

Lemoniada z tymianku

Składniki:
Do syropu:
1 mała filiżanka miodu albo inny słodzik według gustu
1 filiżanka wody
6 źdźbeł tymianku

Do lemoniady: 1,5 filiżanki soku cytrynowego i 5 filiżanek wody.

Sposób przygotowania:

Na średnim ogniu podgrzej na patelni wodę i ostrożnie wlewaj do niej miód. Kiedy miód się rozpuści, dodaj tymianek. Gotuj przez 1 minutę, następnie odstaw na 10 minut pod pokrywką. Następnie wyjmij źdźbła tymianku i wlej syrop do większego dzbanka. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny i wodę. Możesz dodać kostki lodu, plasterek cytryny czy nawet gałązkę tymianku!

Lemoniada z mięty pieprzowej

Składniki:

1/2 l wody

4 łyżki stołowe miodu
2 saszetki herbaty miętowej
sok z 2 limonek
garść świeżej mięty lub 3 cl syropu miętowego
3/4 l wody mineralnej
4 plasterki limonki

Sposób przygotowania:


Zagotuj wodę i ostrożnie wlej do niej miód: gotuj razem przez 1 minutę. Następnie zalej tym saszetki z miętą i odstaw na parę minut do naparzenia. W tym czasie wymieszaj sok z limonki ze zmiażdżonymi w moździerzu listkami mięty i dodaj do ostygłej herbatki. Rozlej do szklanek, uzupełnij wodą mineralną i ozdób plasterkami limonki.

Lemoniada z bazylią

Składniki:

3-4 gałązki świeżej bazylii
1 filiżanka miodu
1,8 l wody sodowej
4 cytryny

Sposób przygotowania:

Zagotuj 3 dl wody z jedną filiżanką miodu, a otrzymany w ten sposób syrop zmiksuj z sokiem cytrynowym i kilkoma gałązkami świeżej bazylii. Uzupełnij wodą sodową, przystrój lemoniadę w dzbanku plasterkami cytryny i listkiem bazylii.

Lemoniada lawendowa

Na koniec zostawiłam mój ulubiony, fioletowy napój, którego zapach kojarzy się z polami lawendy, a smak olśni Twoją duszę i ciało. Poza tym relaksuje i jest doskonałym napojem na przyjęcie gości!

Składniki:

1 filiżanka miodu
8 filiżanek wody
6 cytryn
2 łyżki stołowe suszonych kwiatów lawendy

Sposób przygotowania:

Zagotuj połowę wody, następnie włóż do niej suszone kwiaty lawendy i miód. Wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź i przelej do większego naczynia. Dodaj sok z cytryn i resztę wody i schłódź. Możesz przybrać gałązką lawendy albo zamrożonymi w kostce lodu płatkami lawendy.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej