Niestety lato powoli dobiega końca. Robi się ciemno i nie wystarczy po prostu założyć coś lekkiego, trzeba też pamiętać, że dni są chłodniejsze. Okres ten jest bardzo ważny, aby nasz organizm był bardziej odporny na zimę i walki z różnymi wirusami. I w tym momencie musimy zacząć od naszej diety w pierwszej kolejności.
Unikaj wszystkiego, co nie jest naturalne!
Bez względu na to jak kuszące jest tanie jedzenie, które można przygotować w kilka minut, nie zdejmuj go z półek sklepowych! Jest pełen substancji chemicznych, które są toksyczne dla Twojego organizmu. Możesz nie zauważyć ich efektu od razu, ale zaufaj mi, to zbierze swoje żniwo! Ponadto substancje te są wydalane z organizmu tylko przez bardzo długi czas, jeśli w ogóle.
Zastanów się raczej, jakie szybkie posiłki możesz przygotować ze świeżych składników, które są również znacznie bardziej pożywne i zdrowsze niż ich wcześniej przygotowane półprodukty.
Przygotowany makaron ze zdrowym sosem jest gotowy w kilka minut. Możesz też błyskawicznie przygotować sałatkę. A jeśli nie masz nawet czasu na jedzenie, możesz zabrać ze sobą wszędzie pyszne warzywne smoothie.
Zdrowa żywność, zdrowe życie
- Produkty zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3, takie jak ryby morskie i siemię lniane, nie tylko chronią przed chorobami układu krążenia, ale także wzmacniają układ odpornościowy.
- Ważne jest również uzupełnianie płynów, jak wiemy, nie tylko w tym okresie. Nawet jeśli zimą nie odczuwamy takiego pragnienia, to nawet wtedy nie wolno nam zapominać o przyjęciu odpowiedniej ilości płynów. Najlepszym wyborem jest woda mineralna lub herbata wzmacniająca odporność. Może to być np. herbata z dzikiej róży, która zawiera dużą ilość witaminy C. Zamiast herbaty w porcjach kup mieszankę w sklepie z roślinami leczniczymi, jedną czubatą łyżeczkę zalej 3 ml letniej wody. Woda nie może być wrząca, ponieważ zabija witaminę C. Zaparzaj w nocy, odcedź rano i pij dwie lub trzy filiżanki dziennie. Jeśli wolisz, możesz podgrzać herbatę, ale pod żadnym pozorem nie się zagotować!
- Pokarmy bogate w błonnik, takie jak owoce i warzywa, wspomagają zdrowe trawienie. Ziarna zbóż są również bogate w błonnik, dlatego zamiast słodyczy z zawartością cukru przygotuj zacier z płatków owsianych i kiełków pszenicy.
- Witamina E korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Występuje głównie w olejach roślinnych, orzechach, migdałach i jajach. W przeciwieństwie do innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, witamina E może być magazynowana w organizmie tylko przez krótki czas, dlatego należy ją regularnie uzupełniać. Skrop sałatkę smacznym olejem z dyni, zjesz smaczny posiłek i wiele zrobisz dla swojego zdrowia!
- Inną bardzo ważną siłą układu odpornościowego jest witamina C.Jeśli chcesz jej spożywać jak najwięcej, jedz więcej zielonego pieprzu, porzeczki, cytryn, kalarepy, brokułów, kiwi i kiszonej kapusty.
- Spośród pierwiastków śladowych cynk i selen najlepiej wzmacniają układ odpornościowy. Cynk można pozyskać głównie z produktów mlecznych, selen z pomidorów, brokułów, buraków i cebuli. Możesz również spożywać buraki w stanie surowym. Zetrzeć razem z jabłkami i skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Jest nie tylko zdrowa, ale i bardzo smaczna!
Pielęgnuj też swoją skórę!
Maseczka do cery tłustej z zieloną herbatą od Manny to prawdziwy cud. Zrodził się z miłości do zielonej glinki i zielonej herbaty, jest całkowicie wolna od chemii i oleju palmowego. Wsyp dwie łyżeczki do czystej miski i dodaj kilka kropli czystej wody, aby uzyskać maseczkę o kremowej konsystencji. Nałóż na twarz, okolice dekoltu, ale pomiń okolice oczu. Pozostaw to, aż wyschnie. Zajmie to około 15-20 minut. Następnie zmyj letnią wodą i ciesz się widokiem swojej pięknej twarzy!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!