Zupa-krem z dyni to danie na wskroś jesienne: ogrzewa, napełnia energią, a bukiet aromatów zupy wprawia w dobry nastrój.
Już sam widok dyni kojarzy się nam z jesienią, a jej aromat i wszechstronne zastosowanie sprawia, że jest prawdziwym faworytem o tej porze roku. Dzięki kremowej konsystencji miąższu i słodkiemu smakowi idealnie nadaje się na zupę. Oprócz tego, że jest bardzo smaczna, jest też zdrowa: to naprawdę krzepiąca potrawa na chłody, która zawiera niezbędną dla wzroku prowitaminę A i beta-karoten, przydający dyni pomarańczowy kolor. Dynia jest też nadzwyczaj bogata w witaminę C, która wzmacnia organizm, co jest korzystne zwłaszcza w okresie sprzyjającym przeziębieniom i chorobom wirusowym.
Poniższy przepis to recepta na wyrafinowaną, bogatą zupę-krem z dyni, która może wprowadzić nieco urozmaicenia w Twój jesienny jadłospis.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa i tymianek
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego lub brązowego
- sok z małej pomarańczy
- 1,5 l wywaru z warzyw
- 1 dl śmietanki kokosowej
- 4 łyżki stołowe oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Po pierwsze upiec dynię: przekrój na pół, oczyść z pestek i włóż do piekarnika na trzy kwadranse. Przez ten czas przygotuj podstawę zupy: usmaż na oleju kokosowym cebulę z tymiankiem. Kiedy już się zeszkli, dołóż cukier i gotuj jeszcze przez kilka chwil, ciągle mieszając, żeby się skarmelizował. Połącz z wywarem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj dotąd, aż ziemniaki będą miękkie. Kiedy to już gotowe, zaczekaj kwadrans, żeby zupa ostygła i można było ją zmiksować blenderem. Zmiksuj razem z miąższem upieczonej dyni i sokiem pomarańczowym, następnie pozostaw do ostygnięcia.
Podając zupę-krem, możesz skropić wierzch łyżeczką oleju z pestek dyni i posypać prażonymi pestkami dyni, a nawet startym serem wegańskim, jeśli masz ochotę na silniejszą zupę. Jest idealna do spożycia zarówno na zimno, jak i na gorąco, stanowi naprawdę kolorowy, jesienny posiłek. Świetnie pasują do niej grzanki, ale i bez tego jest wystarczająco pożywna. Dużym plusem zupy-krem z dyni jest to, że możesz ją przygotować poprzedniego dnia. Zostawiona na noc w lodówce, następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą, będzie jeszcze smaczniejsza.
Chcąc wprawić się w naprawdę jesienny nastrój, po posiłku naciesz dynią także swoją skórę twarzy. Włóż pięć łyżek stołowych miąższu dyniowego do miseczki, dodaj 8 kropel w 100% czysty olejek arganowy Manny i 1 kroplę olejku z drzewa herbacianego, wymieszaj i zaaplikuj na twarz. Pozostaw maseczkę na 20-25 minut: dostarczy Twojej skórze substancji odżywczych, a znajdująca się w dyni wilgoć nawilża ją głęboko. Dopełnieniem jesiennego klimatu będzie odparowywanie w trakcie gotowania i zabiegu kosmetycznego w 100% czystego, nierozcieńczonego olejku eterycznego Manny ze słodkiej pomarańczy.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!