Zdobądź wartościowe prezenty od Manny! Szczegóły>>

Przepis na naturalny dżem truskawkowy
przepis na naturalny dżem truskawkowy

Przepis na naturalny dżem truskawkowy



Truskawki są jednymi z najsmaczniejszych, najpiękniejszych, najzdrowszych rodzajów owoców. Zgadzasz się? Uwielbiamy je. Ty też?

O truskawkach nie można zapominać, czerwone owoce, między innymi:

  • pomagają w detoksykacji
  • zwiększają odporność
  • przyspieszają metabolizm
  • wspierają produkcję krwi i wzrost komórek
  • wzmacniają kości, włosy i skórę

Jeśli nie tylko lubisz je świeże, warto przygotować kilka słoików dżemu truskawkowego lub marmolady, który będzie wspaniałym przysmakiem w miesiącach jesiennych i zimowych. Nie wspominając już o tym, jak dobrze jest wziąć do rąk świeży truskawkowy napój nawet w letni dzień.

Czy już robiłaś/eś dżem truskawkowy do słoików? Czy chcesz zrobić w 100% naturalny, zdrowy dżem truskawkowy bez cukru? Czytaj dalej, powiemy Ci, jak to przygotować!

Dżem truskawkowy


Początkujący mogą również spróbować go wykonać! Ten dżem jest w wersji schłodzonej - utrzymywanie go w niskiej temperaturze zapewnia świeżość. Nie zawiera cukru, barwników ani konserwantów.

Składniki na 3 słoiki (słoiki ok. 0,5 litra)
  • 4 szklanki umytych truskawek
  • 1 i ¾ szklanki 100% soku winogronowego
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 worek pektyny bez cukru (naturalny środek żelujący)

Jeszcze potrzebujesz: sześć szklanek, chochelkę, lejek, prasę do ziemniaków, jeden duży garnek i koreczki do zakręcania butelek.

Umyte truskawki rozgnieść dobrze widelcem lub praską do ziemniaków - nie używaj miksera, bo większe kawałki truskawek pozostaną w dżemie. Podgrzać sok winogronowy z pektyną, doprowadzić do wrzenia przy częstym mieszaniu, a następnie podgrzewać przez minutę, mieszając. Zdjąć z ognia i wymieszać wstępnie sprasowane truskawki. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj miód.

Podziel masę na sześć słoików (oczywiście dobrze umytych w gorącej wodzie) i zakręcamy słoiki. Jeśli używasz lejka, możesz uniknąć zbyt dużego umywania blatów w kuchni po ugotowaniu dżemu - użyłam go :).

Poczekaj, aż słoiki z dżemem truskawkowym ostygną w temperaturze pokojowej, a następnie włóż je do lodówki. Rano nie będziesz miała /miał nic innego do pracy, tylko cieszyć się dżemem z kawałkiem ciasta!

Dżem truskawkowy, druga wersja

Jeśli lubisz eksperymentować i masz dużo truskawek w domu, wypróbuj drugi przepis! To jest tak proste jak poprzedni przepis, spójrz na to:

Składniki:
  • Około ¾ kg truskawek (zależy od wielkości truskawek)
  • 1 szklanka miodu
  • 1 sok z cytryny

Dokładnie umyj truskawki, a następnie pokrój je na połówki. Odłóż na bok. W międzyczasie wymieszaj miód i sok z cytryny w dużym garnku. Gotuj syrop na małym ogniu przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po dwudziestu minutach dodaj truskawki i posyp je razem przez 30-45 minut, zobaczysz, kiedy zacznie gęstnieć.

Sprawdź, czy dżem jest gotowy: wybierz niewielką ilość, masy na talerz i włóż do zamrażarki na 3 minuty. Kiedy zaczyna się zamieniać w galaretkę, jest gotowy;). Następnie wymieszaj całą mieszaninę i wlej do słoików. Pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 5 godzin, a następnie przechowuj w lodówce.

Możesz także spróbować na ciepło - smacznego!



Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany! Zaloguj się

Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej