O truskawkach nie można zapominać, czerwone owoce, między innymi:
- pomagają w detoksykacji
- zwiększają odporność
- przyspieszają metabolizm
- wspierają produkcję krwi i wzrost komórek
- wzmacniają kości, włosy i skórę
Jeśli nie tylko lubisz je świeże, warto przygotować kilka słoików dżemu truskawkowego lub marmolady, który będzie wspaniałym przysmakiem w miesiącach jesiennych i zimowych. Nie wspominając już o tym, jak dobrze jest wziąć do rąk świeży truskawkowy napój nawet w letni dzień.
Dżem truskawkowy
Początkujący mogą również spróbować go wykonać! Ten dżem jest w wersji schłodzonej - utrzymywanie go w niskiej temperaturze zapewnia świeżość. Nie zawiera cukru, barwników ani konserwantów.
- 4 szklanki umytych truskawek
- 1 i ¾ szklanki 100% soku winogronowego
- ¾ szklanki miodu
- 1 worek pektyny bez cukru (naturalny środek żelujący)
Jeszcze potrzebujesz: sześć szklanek, chochelkę, lejek, prasę do ziemniaków, jeden duży garnek i koreczki do zakręcania butelek.
Dżem truskawkowy, druga wersja
- Około ¾ kg truskawek (zależy od wielkości truskawek)
- 1 szklanka miodu
- 1 sok z cytryny
Dokładnie umyj truskawki, a następnie pokrój je na połówki. Odłóż na bok. W międzyczasie wymieszaj miód i sok z cytryny w dużym garnku. Gotuj syrop na małym ogniu przez około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po dwudziestu minutach dodaj truskawki i posyp je razem przez 30-45 minut, zobaczysz, kiedy zacznie gęstnieć.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!