Przepis na wiosenne wegańskie racuchy
przepis na wiosenne wegańskie racuchy

Przepis na wiosenne wegańskie racuchy



Zdrowe wegańskie racuchy? Tak, to możliwe! Nawet bez jajek możemy osiągnąć doskonały smak: puszyste, smaczne, klasyczne racuchy, niczym z dzieciństwa!

Czy pamiętasz jeszcze racuchy, jakie smażyła Twoja babcia? Pyszne, rozpływające się w ustach, posypane cukrem-pudrem… Zwyczajne ciasto drożdżowe i prawdziwy, słodki smak. W kuchni często potwierdza się złota zasada, że „mniej to więcej”, czyli najprostsze przepisy sprawiają czasami więcej radości niż zbyt skomplikowane receptury. Tak jest też w przypadku racuchów, z których nie musisz rezygnować nawet, jeśli prowadzisz wegański tryb życia.

Mam dla Ciebie fantastyczny przepis: wegańska wariacja na temat wielkiego klasyka. Smaczne, złociste, posypane cukrem-pudrem racuchy z pewnością podbije serca całej rodziny! Ażeby tego dokonać, potrzebujesz zwykłych sprzętów kuchennych i metalowych lub silikonowych foremek na racuchy, żeby miały zgrabną dziurkę pośrodku.

A więc do dzieła!

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 małej łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 małej łyżeczki zmielonego cynamonu
0,5 małej łyżeczki soli
0,5 szklanki cukru kryształowego
3 łyżki stołowe roztopionego masła wegańskiego
2 łyżki stołowe esencji waniliowej
1,2 szklanki mleka roślinnego
0,25 szklanki musu jabłkowego
0,5 szklanki cukru-pudru

Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wysmaruj foremki masłem i odstaw na bok. W mikrofalówce, albo na małym ogniu rozpuść masło wegańskie i wlej do dużej misy. Następnie dodaj do niego mleko roślinne, esencję waniliową, mus jabłkowy i cukier kryształowy. Rozmieszaj dokładnie i odstaw. Kiedy to już gotowe, zabierz się za suche składniki: do innej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Rozmieszaj je, a następnie stopniowo powoli wlewaj rozmieszane płynne składniki z pierwszej miski. Jeśli masa już stężeje i nie można przyzwoicie rozmieszać, dodaj jeszcze trochę mleka roślinnego. Kiedy masa jest już gotowa, przełóż do plastikowej szprycy, którym będziesz nakładał/a ciasto do foremek. Ostrożnie naciskając szprycę napełnij foremki do mniej więcej trzech czwartych. Wreszcie ustaw foremki na środkowym ruszcie piekarnika i piecz ok. 10-12 minut. Upieką się bardzo szybko, dlatego warto często sprawdzać. Powinny być dobre, kiedy naciśnięcie palcem ciasto wraca elastycznie na miejsce. Po upieczeniu nie wyjmuj od razu z foremek, tylko zaczekaj 5 minut, dopiero wtedy ostrożnie wyjmij i pozostaw do wystygnięcia na ruszcie. Na koniec: najfajniejsza czynność, czyli posypywanie cukrem-pudrem. Wysyp cukier-puder do miski i maczaj w nim jedną stronę racuchów. Będą śliczne i smaczne! Prawdziwe placuszki! Przykryte ściereczką racuszki postoją nawet kilkaę dni. Możesz zabierać je ze sobą do pracy na podwieczorek, a na śniadanie do kawy z migdałowym mlekiem to naprawdę niebo w gębie!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej