Natura powoli przygotowuje się do hibernacji i musimy również przygotować się na nadchodzący sezon zimowy, który oferuje nam wiele piękna, ale jednocześnie w pewnym sensie testuje nasz organizm, nasze mechanizmy obronne. W tym okresie niezwykle ważne jest więc wzmocnienie układu odpornościowego.
Niektórzy wybierają witaminy i suplementy diety, osobiście oddaję swój głos szczególnie za zdrową dietę pełną witamin (i oczywiście wystarczającą ilość ruchu na świeżym powietrzu).
Czy wiesz, że nie tylko warzywa, owoce i różne nasiona mogą pomóc nam w utrzymaniu zdrowia, ale także popularne zioła i przyprawy? Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na jedną doskonałą roślinę wzmacniającą odporność, która została wybrana jako roślina lecznicza roku w Niemczech w 2018 roku; a to jest imbir.
Jak i kiedy imbir może pomóc?
To prawdziwa roślina lecznicza. Bogate źródło witamin i mikroelementów: oprócz magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia i sodu zawiera dużą ilość witaminy C. Swój korzenny aromat i ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym oraz zawartemu w nim gingeroli.
Ma wiele znanych pozytywnych właściwości: stymuluje metabolizm i spalanie tłuszczu, wspomaga trawienie. Opisali również jego działanie obniżające poziom cukru we krwi i można go stosować przeciwko migrenom. Jego działanie w przypadku nudności jest dobrze znane. Może pomóc w zapobieganiu lub zwalczaniu przeziębień, szczególnie ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Dobra, ale jak konsumować?
Pomijając fakt, że wielu z nas lubi imbir jako przyprawę do degustacji posiłków, większość z nas uważa, że jest najsmaczniejszy jako herbata imbirowa. Jeśli chcesz spróbować, tutaj znajdziesz doskonały i zdrowy przepis na herbatę imbirową. Jeśli nie lubisz jego pikantnego smaku, możesz również przyjmować go w formie kapsułek.
Ale teraz zapomnijmy o dobrze znanych możliwościach, spróbujmy czegoś nowego! ?
Co byś powiedział, gdyby ten wszechstronny przysmak rozgrzał Twoje ciało i duszę podczas mroźnych zimowych poranków, po prostu pocierając go o chleb? Jeśli jesteś otwarta/y na nowości, zostań ze mną i spróbuj pysznego, pikantnego dżemu imbirowego! ?
Zrób rozgrzewający dżem imbirowy!
Możesz go przygotować tylko z imbiru, ale możesz też użyć gruszek lub jabłek w stosunku 50:50 (lub w dowolnym według własnego uznania). W tym przypadku dżem nie będzie tak ostry i mocny, owoc nada mu słodkiego smaku i wzbogaci go w duża ilość błonnika.
Ponieważ jest to bardzo ostra roślina o niezwykle mocnym smaku, która pobudza trawienie, ale może również podrażniać błonę śluzową żołądka, układ pokarmowy, upewnij się, że dżem spożywasz zawsze w niewielkich ilościach, zwłaszcza jeśli masz wrażliwy żołądek! Można go rozsmarować na grzance, dodać do ciasta czy śmietanki, ale może być też pikantnym dodatkiem do pieczonych lub duszonych warzyw.
Aby przygotować dżem, będziesz potrzebować:
- 50 dkg imbiru lub jabłek, gruszek i imbiru w dowolnej proporcji
- 1 l soku jabłkowego
- 10 g pektyny
- 1 pomarańcza
- słodzik do smaku np. syrop z agawy lub stewii
Przygotowanie
Imbir umyj, cienko obierz i zetrzyj na tarce. Umyj jabłka i gruszki, obierz je i pokrój na małe kawałki. Oczyść również pomarańczę i rozdziel na półksiężyce.
Imbir, ewe. gruszki i jabłka, włóż do garnka, zalej sokiem jabłkowym, gotuj na małym ogniu do miękkości owoców. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Zdejmij z ognia, dodaj pomarańcze, a następnie wymieszaj wszystkie owoce w mikserze. Jeśli jednak chcesz mieć w dżemie również kawałki owoców, wymieszaj tylko jedną część. Dodaj pektynę (służy jako środek żelujący) i słodzik. Jeśli dżem przygotowywany jest tylko z imbiru, proponuję dodać większą ilość słodzika, który faktycznie w pewnym stopniu zrównoważy ostry smak. Gotową masę gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Gotowy dżem napełnij do wysterylizowanych słoików. Zakręć i odłóż je do góry dnem na 5 minut. Następnie pozwól im ostygnąć powoli.
Na Twoje zdrowie! ?
Czy imbir jest skuteczny z zewnątrz?
I naprawdę, dlaczego powinniśmy stosować imbir zewnętrznie? Dzięki wielu dobroczynnym właściwościom jest również niezwykle popularnym składnikiem kosmetyków naturalnych. Szczególnie ulubionym kosmetykiem jest dla osób, które cierpią na przetłuszczanie się skóry głowy i łupież. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, możesz również cieszyć się wspaniałymi efektami imbiru, ponieważ do Naturalnego balsamu do włosów tłustych z łupieżem dodaliśmy również puder imbirowy. Nie bój się używać balsamu na włosy przetłuszczające się, ponieważ testy laboratoryjne udowodniły, że balsam ten ogranicza przetłuszczanie się włosów i przywraca równowagę skórze głowy, ale nie obciąża włosów. W naszej ofercie oczywiście znajdziesz również odpowiedni dla niego szampon.
Oba kosmetyki od Manny są wegańskie i zostały stworzone bez eksperymentów na zwierzętach. Potwierdzające logo można znaleźć na opakowaniu produktów, a także na ich opakowaniach. Kolejną wielką zaletą tych produktów jest to, że ich opakowanie jest również przyjazne dla środowiska, ponieważ wykorzystaliśmy opakowania w 100% nadające się do recyklingu.
Czy chciałeś poprawić swoją jesienno-zimową rutynę pielęgnacji włosów, stosując produkty zawierające tę doskonałą przyprawę, która rozgrzewa od wewnątrz i pielęgnuje je od zewnątrz? ?
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!