Przed weekendem podzielę się z Tobą przepisem na pyszny, wegański hamburger, który jest idealnym, w dodatku bardzo zdrowym poczęstunkiem dla gości!
Hamburger to doskonałe danie, które zawsze sprawia radość, podane na obiad, czy na kolację. W dodatku do hamburgera zużyjesz wiele surowców, które masz w lodówce. Jeśli dotychczas nie zabrałe(a)ś się nigdy do robienia wegańskiego hamburgera, bo przepis wydawał Ci się zbyt skomplikowany, to nadszedł czas, żeby wypróbować wykonanie w domu tego fantastycznego, wegańskiego hamburgera wraz z dodatkami. Może konkurować z mięsnym, tyle, że ten nasz jest bardzo zdrowy.
Sekret dobrego hamburgera to smaczny „kotlet”, naturalnie ze składników wyłącznie wegańskich.
Składniki:
10 dkg gotowanej soczewicy
10 dkg mąki z ciecierzycy
1 bakłażan
1 papryka kalifornijska
2 główki cebuli zwyczajnej
6 grzybów średniej wielkości
2 ząbki czosnku
10 dkg masy kasztanowej (bez cukru)
sól, pieprz
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, grzyby i paprykę kalifornijską, a bakłażan upiecz w piekarniku przez 20 minut, następnie wyskrob miąższ ze skórki. Wszystkie składniki zmiksuj razem blenderem, z masy formuj kotlety, które ułóż na papierze do pieczenia, następnie piecz obie strony w nagrzanym uprzednio piekarniku przez 10 minut. Na koniec umieść w pełnoziarnistej bułce do hamburgera.
Do idealnego burgera podaję przepis na domowy ketchup, którym możesz zastąpić dosładzane sosy pomidorowe ze sklepowych półek:
W ½ dl oleju kokosowego podsmaż odrobinę posiekanej cebuli i czosnku, dodaj pokrojony pomidor, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj, aż zgęstnieje. Na ostatnie 2 minuty dodaj do gotowania suszone pomidory, oregano, wędzoną paprykę w proszku i bazylię. I gotowe!
Dodatki:
Pieczone bataty
Stosując poniższy przepis możesz dodać pikanterii pieczonym batatom, które będą idealnym dodatkiem do hamburgera, chociaż – jeśli zostanie – można śmiało spożywać je także osobno, w postaci chipsów. Bataty umyj dobrze, następnie pokrój w cienkie słupki. Zanim ułożysz je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, obtocz w panierce, wykonanej z sody oczyszczonej i mąki kukurydzianej (w stosunku 1:2), z dodatkiem łyżki stołowej papryki chili i szczypty soli. Pokrop słupki batatów oliwą i piecz dotąd, aż zmiękną.
Smacznego!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!