Smakołyk na weekend: wegański burger!
smakołyk na weekend: wegański burger!

Smakołyk na weekend: wegański burger!



Przed weekendem podzielę się z Tobą przepisem na pyszny, wegański hamburger, który jest idealnym, w dodatku bardzo zdrowym poczęstunkiem dla gości!

Hamburger to doskonałe danie, które zawsze sprawia radość, podane na obiad, czy na kolację. W dodatku do hamburgera zużyjesz wiele surowców, które masz w lodówce. Jeśli dotychczas nie zabrałe(a)ś się nigdy do robienia wegańskiego hamburgera, bo przepis wydawał Ci się zbyt skomplikowany, to nadszedł czas, żeby wypróbować wykonanie w domu tego fantastycznego, wegańskiego hamburgera wraz z dodatkami. Może konkurować z mięsnym, tyle, że ten nasz jest bardzo zdrowy.

Sekret dobrego hamburgera to smaczny „kotlet”, naturalnie ze składników wyłącznie wegańskich.

Składniki:
10 dkg gotowanej soczewicy
10 dkg mąki z ciecierzycy
1 bakłażan
1 papryka kalifornijska
2 główki cebuli zwyczajnej
6 grzybów średniej wielkości
2 ząbki czosnku
10 dkg masy kasztanowej (bez cukru)
sól, pieprz

Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, grzyby i paprykę kalifornijską, a bakłażan upiecz w piekarniku przez 20 minut, następnie wyskrob miąższ ze skórki. Wszystkie składniki zmiksuj razem blenderem, z masy formuj kotlety, które ułóż na papierze do pieczenia, następnie piecz obie strony w nagrzanym uprzednio piekarniku przez 10 minut. Na koniec umieść w pełnoziarnistej bułce do hamburgera.

Do idealnego burgera podaję przepis na domowy ketchup, którym możesz zastąpić dosładzane sosy pomidorowe ze sklepowych półek:

W ½ dl oleju kokosowego podsmaż odrobinę posiekanej cebuli i czosnku, dodaj pokrojony pomidor, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj, aż zgęstnieje. Na ostatnie 2 minuty dodaj do gotowania suszone pomidory, oregano, wędzoną paprykę w proszku i bazylię. I gotowe!

Dodatki:
Pieczone bataty

Stosując poniższy przepis możesz dodać pikanterii pieczonym batatom, które będą idealnym dodatkiem do hamburgera, chociaż – jeśli zostanie – można śmiało spożywać je także osobno, w postaci chipsów. Bataty umyj dobrze, następnie pokrój w cienkie słupki. Zanim ułożysz je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, obtocz w panierce, wykonanej z sody oczyszczonej i mąki kukurydzianej (w stosunku 1:2), z dodatkiem łyżki stołowej papryki chili i szczypty soli. Pokrop słupki batatów oliwą i piecz dotąd, aż zmiękną.

Smacznego!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej