Halloween to najlepsza okazja, żeby w kuchni (też) puścić wodze fantazji. Z okazji halloweenu wyciąga się mnóstwo żartobliwych czy przerażających przebrań, masek i dekoracji, dlaczego więc nie miałyby się pojawić oryginalne potrawy, ku radości dzieci i dorosłych?
Na ten czas nie musisz jednak rezygnować ze zbilansowanej diety, dlatego dziś przedstawię Ci kilka pomysłów na wegańskie smakołyki, zarówno słone, jak i słodkie.
Kulki grzybowe z piekła rodem
Jeśli organizujesz imprezę halloweenową, czy chcesz tylko zaskoczyć swoje dzieci jakimś „przerażającym“ smakołykiem, to faszerowane grzyby a’la gałka oczna będą strzałem w dziesiątkę. Maluchy mogą nawet pomóc w przygotowaniu: na pewno będą się dobrze bawić.
Kulki grzybowe sprawdzają się jako tradycyjna przystawka, ale są również świetnym i sycącym czymś na ząb na poczęstunek dla gości.
Składniki:
- 0,5 kg grzybów (na przykład pieczarek)
- 1 opakowanie tofu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek według gustu
- do dekoracji: czarne oliwki i suszone pomidory
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, oczyść kapelusze grzybów.
- Rozgnieć tofu z czosnkiem i sokiem cytrynowym na kremową masę.
- Kapelusz każdego grzyba skrop od wewnątrz odrobiną octu balsamicznego i nałóż tyle masy, żeby było czubato.
- Pokrój suszone pomidory w cieniutkie paseczki i ułóż na wierzchu masy: będą udawać naczynka krwionośne gałki ocznej. Pokrój w plasterki oliwki i też ułóż na masie.
- Piecz kulki grzybowe przez 15-20 minut, następnie podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.
Słodkie kulki-potworki
Kulki kokosowe cieszą się nieustającą popularnością, nawet w kuchni wegańskiej. Podobny sukces możesz osiągnąć za sprawą kulek-potworków na bazie daktyli. Nie tylko dzięki ich smakowi, ale również dlatego, że można z nich uformować dowolnie jak najbardziej przeraźliwe potworki.
W przygotowanie możesz wciągnąć całą rodzinę, wszak lepienie daktylowo-kakaowych kulek wszystkim sprawi prawdziwą przyjemność.
Składniki:
- 95 g orzechów laskowych
- 200 g odpestkowanych daktyli
- 2 łyżki stołowe wegańskiego kakao w proszku
- 4 łyżki stołowe wegańskiego masła orzechowego
- 30 g bezglutenowych płatków owsianych
- Do dekoracji: pasemka czekolady, chipsy kokosowe, ewentualnie cukrowe oczy
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj daktyle na kremową masę (na ile możesz, bo prawdziwie kremowej konsystencji nabiorą dopiero po dodaniu pozostałych składników, więc mikserem możesz tylko je drobno zmielić).
- Dodaj pozostałe składniki. Jeśli papka będzie za sucha lub grudkowata, spokojnie dodaj trochę wody, żeby otrzymać plastyczną masę.
- Uformuj ręcznie kulki wielkości 2-3 cm (tu rzeczywiście przydadzą się małe pomocne rączki).
- Dopóki kulki są klejące, przystrój je: mogą mieć pajęcze nogi z pasków czekolady, pelerynę z chipsów kokosowych czy oczy z cukru.
- Gotowe kulki-potworki wstaw na mniej więcej pół godziny do lodówki, żeby stężały.
Nie zapominaj o sobie!
Dopóki trwają przygotowania straszliwie smacznych kąsków, możesz zatroszczyć się o to, żeby przepędzić parę przerażających problemów skórnych.
Halloween to korowód jak najstraszliwszych i jak najbrzydszych masek, upiększające maseczki na twarz od Manny natomiast mają odwrotne działanie: piękne czynią jeszcze piękniejszym.
Moja rada: wesoły kolor matującej, odżywczej maseczki z niebieską glinką pasuje do atmosfery halloween, podczas gdy słodkowodne algi i olejek eteryczny z drzewa herbacianego regenerują Twoją skórę, tłustą i oleistą w strefie T.
A Ty którą maseczką na twarz od Manny uczcisz halloween?
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!