Symbol kobiecości
symbol kobiecości

Symbol kobiecości



Wszystko na temat brzoskwini


Brzoskwinia to emblematyczny owoc, za którym kryje się wiele symboli. Odgrywa też ważną rolę w licznych baśniach. Ojczyzną brzoskwini są Chiny. Jedwabnym szlakiem brzoskwinia dotarła najpierw do Persji, skąd została rozpowszechniona po całym świecie. Możesz się nią rozkoszować od czerwca do września. Im później zebrana, tym słodsza.

Dlaczego powinniśmy lubić brzoskwinie?


Oto 9 powodów:


  • Jedną z substancji, odpowiedzialnych za zdrowie oczu, jest beta-karoten. Wiele osób ma problemy ze wzrokiem, ponieważ cierpi na niedobór beta-karotenu. A więc żeby chronić swoje oczy, jedz jak najwięcej brzoskwiń!
  • Jedną z największych zalet brzoskwiń jest to, że mają świetny wpływ na skórę. Są doskonałym źródłem witaminy C, dzięki czemu regenerują, ujędrniają i nawilżają skórę. Są bezkonkurencyjnym środkiem na podkrążone oczy i zmarszczki.
  • Znakomicie oczyszczają nerki i wspierają odtruwanie organizmu. Zawierają duże ilości potasu i błonnika, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób nerek.
  • Regularnym spożywaniem brzoskwiń wspomożesz także swoją kurację odchudzającą. Jedna duża brzoskwinia ma zaledwie 68 kalorii, jest więc idealna w przypadku lekkiej nadwagi.
  • Brzoskwinie są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają wysoką zawartość witaminy A, C, E i K.
  • Zawierają siedem niezbędnych dla organizmu pierwiastków: wapń, miedź, żelazo, magnez, cynk, mangan i fosfor.
  • Brzoskwinie to bogate źródło antyoksydantów, dzięki czemu wywierają działanie przeciwzapalne.
  • Zawartość w brzoskwiniach likopenu i luteiny przyczynia się do tego, że spożywaniem ich możesz zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej, jak również niektórym chorobom nowotworowym.
  • Z pomocą brzoskwiń skutecznie zmniejszysz też ryzyko chorób serca.

Ciekaw/a jesteś jeszcze innych interesujących rzeczy na temat brzoskwiń? Czytaj więc dalej, oto 8 ciekawostek:


  • Choć brzmi to dość niewiarygodnie, brzoskwinia to gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Masz pojęcie?
  • Owoce znajdziesz na półkach sklepowych przez całe lato, aż do września.
  • Brzoskwinia ma ponad pięćset różnych odmian, a nektarynka trzysta.
  • Zebrane później brzoskwinie są słodsze i smaczniejsze.
  • Ważne, żeby zrywać z drzewa tylko i wyłącznie dojrzałe owoce, bo obecne w nich witaminy i inne substancje odżywcze są wtedy najbardziej wartościowe.
  • Istnieją odmiany o żółtym i białym miąższu.
  • Niektóre odmiany mają “nieodchodzące” pestki, a inne luźne, dające się łatwo oddzielić od miąższu.
  • Brzoskwinia może mieć omszoną skórkę, albo całkiem gładką: wtedy nazywamy ją nektarynką. Miąższ nektarynki nie różni się niczym od miąższu brzoskwini, tylko skóra jest pozbawiona meszku.
  • Nasiono brzoskwini jest trujące: zawiera związek zwany amigdaliną.

Które brzoskwinie warto kupić?


Wybieraj odmiany węgierskie! Są naprawdę najsmaczniejsze. Jeśli jednak już się skończyły, wybieraj bardzo ostrożnie. Zazwyczaj trudno odróżnić poszczególne odmiany, ale im bardziej skórka jest zarumieniona i im ładniej owoc pachnie, tym większa pewność, że miąższ będzie smaczny i soczysty. Owoce importowane z daleka są zbierane z reguły niedojrzałe i dojrzewają w drodze. Strzeż się brzoskwiń w uszkodzonym opakowaniu! Te miały z pewnością ciężką drogę. Spróbuj wybrać takie, po których widać, że są świeże.

Jak jednak to stwierdzić?


Jeśli widzisz, że ogonek nie jest jeszcze całkiem wyschnięty, tylko zielony, brzoskwinia jest na pewno świeża. Skórkę ma jędrną, jak dobrze nawilżona skóra, nie zaś pomarszczoną czy poobijaną. Wychodząc po zakupy, przygotuj się na kupno brzoskwiń: weź ze sobą jakieś pudełko, żeby miały więcej miejsca.

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo, chociaż jest wiele sposobów przetwarzania tych owoców. Możesz je przerobić na zdrowy dżem, dodać do ciast, a nawet do sosów czy soków owocowych. Dobrze znoszą zamrażanie, przedtem jednak je zmiksuj, bo zamrożone w całości nie bądą ani ładne, ani smaczne. Zmiksowaną, zamrożoną pulpę z brzoskwiń możesz potem spożytkować na wiele sposobów.

***W prezencie dla Ciebie kilka przepisów***


Brzoskwiniowa maseczka na twarz


Czego potrzebujesz?
  • 1 brzoskwini
  • 1 białka jaja kurzego

Jak wykonać maseczkę?
Oba składniki włóż do naczynia i zmiksuj blenderem, aż otrzymasz jednolitą masę. Ostrożnie zaaplikuj na twarz i dekolt. Odpocznij przez godzinę, następnie spłucz chłodną wodą.

Maseczkę najbardziej lubi sucha skóra z niedoborem wody, jeśli jednak masz skórę typu mieszanego, też możesz ją wypróbować.

Lody brzoskwiniowe


Czego potrzebujesz?
  • 3 spore brzoskwinie
  • 2 dl mleka kokosowego
  • 0,5 dl śmietanki
  • soku z połówki cytryny (jeśli cytryna pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, użyj także skórki)

Jak wykonać lody?
Odpestkuj brzoskwinie i razem z mlekiem kokosowym umieść w mikserze. Miksuj dotąd, aż brzoskwinia wtopi się całkiem w pyszne mleko. Dodaj śmietankę i ponownie zmiksuj. Wreszcie dodaj również sok z cytryny. Całość przełóż do dużego, zamykanego, plastikowego naczynia i włóż do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i dobrze wymieszaj. Po kolejnej godzinie ponownie przemieszaj, następnie zamrażaj przez 8 godzin. Gotowe lody podawaj w rożku lub w pucharkach.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej