Czym więcej kupujesz przetworzonej i gotowej żywności, tym więcej jesz cukru – zupełnie zbędnie. Twój organizm w większości przypadków wcale nie potrzebuje dodanego do potraw cukru, są to tylko puste kalorie. Chcąc spożywać mniej cukru, aby z powodu zmieniającego się poziomu cukru we krwi nie być stale głodnym i zmęczonym, wystarczy tylko zwrócić uwagę na kilka faktów.
Po pierwsze, warto wiedzieć, czego szukać na etykietach artykułów spożywczych. Różnorodne syropy, karmel, melasa, glukoza, fruktoza, cukier z kukurydzy to też cukier.
Najnowsze amerykańskie zalecenia w zakresie zdrowia publicznego przeciętnie proponują dla kobiet dzienne spożycie cukru w ilości 45 gram.
Jak możesz zmniejszyć spożycie niezauważalnego cukru? Oto kilka sprawdzonych rad.
- Pozbądź się soków, napojów – i wiedz o tym, że wariantami bez kalorii możesz tylko tymczasowo oszukać organizm, a następnie będziesz pragnąć jeszcze więcej słodyczy.
- Wybieraj takie artykuły spożywcze, które nie są słodzone i nie zawierają dodanego cukru. Najczęściej jest to napisane na tych produktach.
- Nie jest wszystko jedno jakie owoce spożywasz: cukier znajdujący się w owocach nie jest niezdrowy, ale ważne jest to, że błonnik roślinny spowalnia wchłanianie się cukru, dlatego warto zwracać uwagę również na zawartość cukru w świeżo wyciśniętych sokach.
- Często w konserwach lub suszonych owocach znajdują się ogromne ilości cukru w celu uzyskania lepszego smaku, wybierz raczej świeże.
- Jeśli już jesz cukier, jedz go mniej.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!