Tak wzbogać letnie napoje kreatywnymi kostkami lodu!
tak wzbogać letnie napoje kreatywnymi kostkami lodu!

Tak wzbogać letnie napoje kreatywnymi kostkami lodu!



W lecie całą parą pracuje zamrażalnik i codziennie kilkakrotnie sięgasz po kostki lodu? Co by było, gdyby zamiast zwykłego lodu wrzucić do napoju coś bardziej emocjonującego? Będziesz zaskoczony/a na jaki poziom artystyczny można wkroczyć w „nauce” przygotowywania kostek lodu.

W gorące lato kostki lodu są najprzyjemniejszą rzeczą. Oczarowują i wzbogacają dowolny zimny napój. Mnie orzeźwia już sam ich widok, Ty też tak to odczuwasz? Jeśli zwykłe kostki lodu są już nudne lub nie chcesz rozcieńczać wodą przygotowanego napoju, zobacz co można jeszcze włożyć do foremek na kostki lodu! Co powiesz na zamrożone wino lub kostki kawy?

Oto moje ulubione warianty kostek lodu:

Jeśli do Twoich ulubionych napoi należy mrożona kawa, to polubisz te kostki lodu o smaku czekolady, kawy i kokosu, dzięki którym możesz dopasować mrożoną kawę do swojego smaku, bez dodawania zbędnej wody, nie mówiąc już o tym, że nieźle się prezentują. Przygotuj mocną, czarną kawę, a następnie schłodź ją. Wypełnij nią do połowy foremki na kostki lodu, a następnie zamroź. Następnie wlej na nie mleko kokosowe i ponownie włóż do zamrażalnika. Wyjmij i jako ostatnią warstwę wlej cienką warstwę syropu czekoladowego i tak włóż znowu do zamrażalnika. Ta trójkolorowa, cudowna, warstwowa kostka kawy jest ozdobą każdej mrożonej kawy, ale możesz ją wrzucić również do mleka lub mleka kokosowego i już jest gotowy cudowny zimny napój!

Oprócz kawy drugim popularnym letnim napojem jest lemoniada, tak więc proponuję, aby przygotować takie kostki lodu, które pasują do tego klasycznego napoju. W moździerzu rozbij lekko trochę mięty, a następnie na spód foremek na kostki lodu wlej trochę wody i zamroź, a potem włóż miętę i wlej pozostałą wodę. Dzięki temu mięta będzie w środku kostki i nie przyklei się do plastikowej foremki. Oprócz mięty warto spróbować również kostki z trawą cytrynową, lawendą i rozmarynem, które są wspaniałymi przyprawami do lemoniady. Jeśli wcześniej trochę rozdrobnisz rośliny, ich smak będzie bardziej intensywny. W foremce na kostki lodu możesz przygotować również soki warzywne i owocowe, syrop miodowy do lemoniady, wtedy wystarczy je tylko wrzucić do wody, rozpuszczając się same będę nadawać smak napojowi.

Kostki lodu można przygotować nie tylko używając foremek do lodu. Foremką do ciasteczek w kształcie gwiazdy lub serca możesz wyciąć miąższ z arbuza, a następnie go zamrozić i już jest gotowa „kostka lodu” do schłodzenia koktajlu lub lemoniady lub do smaku.Oczywiście to samo możesz zrobić z już zamrożonymi owocami, tak samo schłodzą one płyn i po rozpuszczeniu można zjeść rozpuszczoną malinę, arbuza, czereśnię, wiśnię lub porzeczki.

Oto kilka pożytecznych rad, jeśli chcesz przygotować nie tylko smaczne, ale też ładne kostki lodu:

Jeśli masz możliwość, do przygotowania kostek lodu zamiast zwykłej wody z kranu wykorzystaj przegotowaną, a potem schłodzoną wodę lub wodę destylowaną. Dzięki temu kostki lodu nie będą mętne, a krystalicznie czyste i będzie w nich dobrze widoczny owoc lub przyprawa. Tajemnica kryje się w tym, że w czasie wrzenia usuwane są z wody pęcherzyki powietrza, dzięki czemu kostki nie mętnieją.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej