Nic tak nie przybliża jesiennych nastrojów, jak aromat kasztanów. Smaczny miąższ jadalnych kasztanów, ukryty w złoto-brązowej łupinie, będzie ukoronowaniem każdego deseru. Tym razem zaprezentuję Ci przepis na wegańskie muffinki kasztanowe bez żadnych alergenów.
Spacer po lesie wśród drzew kasztanowych, kiedy pod nogami trzaskają nam gałązki, a tysiące odcieni barw jesiennego lasu cieszy nasze oczy... Kasztanowe ciasteczko przypomni nam to wszystko, uzmysławiając jednocześnie, jak wielką moc ma fakt, że nawet podczas przygotowania deserów mamy na względzie sezonowość: możemy wtedy przecież iść ramię w ramię z naturą.
Zdaję sobie sprawę, że przygotowanie wegańskich muffinów dla wielu jest wyzwaniem, a przecież upieczenie idealnych muffinów bez jajek i masła, w dodatku ozdobionych na wierzchu kremem z kasztanów, jest naprawdę możliwe. Oto przepis podstawowy, który można modyfikować według gustu.
Ilości podane są na około 18 sztuk.
Składniki:
do kremu:
400g puree z kasztanów (w miarę możliwości bez cukru)
sok z 1,5 pomarańczy
1 łyżka stołowa kandyzowanej skórki pomarańczowej
do ciasta:
1,5 łyżki stołowej mąki z siemienia lnianego
80g mąki z prosa
60g mąki gryczanej
60g mąki migdałowej
65g mąki z kasztanów
25g skrobii z tapioki
1 mała łyżeczka sody oczyszczonej
1 mała łyżeczka stewii lub 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
1 mała łyżeczka mielonego cynamonu
130g oliwy
400g wody
1,5 małej łyżeczki octu jabłkowego
miąższ wyskrobany z 1 laski wanilii
120g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
Sposób wykonania:
Rozpocznij od składników płynnych: wlej oliwę, wodę i ocet jabłkowy do rondelka, następnie dodaj wanilię i czekoladę. Gotuj na wolnym ogniu, aż czekolada się roztopi. Wsyp do miski mąkę z siemienia lnianego i dodawaj 2-3 łyżki wody, ciągle mieszając. Ubijaj trzepaczką, aż nabierze żelowej, podobnej do jajek konsystencji. Następnie do żelowego siemienia lnianego wlej krem czekoladowy i dobrze wymieszaj. Wreszcie rozrób masę z resztą sypkich składników i ciasto gotowe: możesz je już wlewać do foremek na muffinki. Jeśli masz ochotę, możesz uprzednio posmarować foremki olejem kokosowym, chociaż jeżeli używasz silikonowych foremek, nie ma takiej potrzeby. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut w temperaturze 15 stopni. Kiedy muffinki będą już gotowe, możesz udekorować je kremem: wymieszaj puree kasztanowe z sokiem pomarańczowym i skórką kandyzowaną, i gotowe.
Jest to naprawdę wyrafinowany przepis: fantastyczny smak i zapach tak przygotowanych muffinków na pewno podbije Twoje serce. Jeśli mało Ci jeszcze jesiennych klimatów, radzę Ci w trakcie pieczenia, a nawet i potem odparowywać stuprocentowo czysty olejek eteryczny ze słodkiej pomarańczy od Manny, którego delikatny aromat świetnie pasuje do zapachu kasztanów.
Pozwól, żeby otuliła Cię jesienna harmonia, i po kuchennej krzątaninie daj sobie chwilę odpoczynku: wmasuj w wilgotną skórę swój ulubiony peeling do ciała od Manny i poczuj, jak Twoje zmysły budzą się do życia, a umysł ogarnia spokój i zadowolenie.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!