Wreszcie mamy ładną pogodę, a wraz z nią sezon na spędzanie czasu w gronie przyjaciół. Dzień się wydłużył, a więc wieczorne seanse filmowe i spotkania ze znajomymi trwają aż do późnej nocy. Zamiast ciężkostrawnych słodyczy wypróbuj kilka lżejszych przekąsek, które są nie tylko bardzo smaczne, ale także świetnie pasują do domowej lemoniady bądź lampki wina.
Przyznam się, że zawsze lubiłam letnie wieczory, kiedy długo można posiedzieć na tarasie. Nasze życie towarzyskie też w tym czasie bardzo ożywa, a ja z wielką przyjemnością częstuję gości zdrowymi przekąskami. Jasne, że oglądając samemu jakiś film też jest przyjemnie sięgnąć po coś smacznego. Nie wyobrażacie sobie nawet, jak wiele istnieje alternatyw dla dostępnych w sklepie chipsów czy ciężkostrawnych wyrobów cukierniczych.
Przedstawię Ci kilka przekąsek, dobrych na każdą okazję: możesz je przygotować w parę minut i stanowią naprawdę świetny dodatek do zimnych napojów. Jest to doskonały poczęstunek dla gości lub na wieczory we dwoje.
Domowe chipsy warzywne z pastą z awokado
Tradycyjne chipsy są co prawda smaczne, ale niestety, bardzo niezdrowe, dlatego proponuję Ci spróbować chipsów warzywnych, które są wolne od konserwantów i innych polepszaczy, za to bogate w błonnik. Smakują wręcz fantastycznie!
Ziemniaki, kalarepę lub buraki obierz, umyj i pokrój w bardzo cienkie plasterki. Używając noża niekoniecznie osiągniesz pożądaną grubość, proponuję Ci więc, żebyś użył/a krajalnicy do ogórków. Następnie osusz plasterki papierowym ręcznikiem i spryskaj niewielką ilością oliwy z oliwek. Najlepiej się sprawdzi oliwa w aerozolu, pokrywająca warzywa delikatną mgiełką oliwy. Rozłóż plasterki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i piecz w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 30 minut. W połowie pieczenia przewróć na drugą stronę.
Do przygotowanych własnoręcznie chipsów zrób domowy dip, na przykład pastę z awokado i czosnku. Będzie to doskonały dodatek do chrupiącego przysmaku. Awokado obierz, wyjmij pestkę, a miękki miąższ rozetrzyj widelcem. Posól i dopraw do smaku, dodaj sok z cytryny, wymieszaj ze śmietaną, tartym serem i rozgniecionym czosnkiem.
Przekąska z selera z dipem
Obierz seler i pokrój na szatkownicy w cienkie plasterki. Posól, popieprz, a następnie rozłóż plasterki selera na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Skrop olejem i upiecz w temperaturze 200 stopni. Zdziwisz się bardzo - te chipsy smakują o wiele lepiej niż ziemniaczane, w dodatku są też dużo zdrowsze, ponieważ zawierają mnóstwo witamin i soli mineralnych.
Z selera możesz zrobić też pastę. W tym celu obierz go i pokrój na drobniejsze kawałki. Ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć na puree. Wymieszaj z niewielką ilością mleka lub śmietany i masłem do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!