Wanilia to wręcz legenda: zajmuje wysoką pozycję nawet wśród innych przypraw. Wszyscy poznamy jej właściwości zdrowotne i kosmetyczne, wystarczy przecież poczuć jej smak lub zapach, żeby ogarnęły nas miłe wspomnienia i poprawił nam się humor. Zdecydowanie mniej osób wie jednak, jakie pozytywne, prozdrowotne właściwości ma wanilia. Czytaj dalej, a pokochasz tę fantastyczną przyprawę jeszcze bardziej!
Wanilia nazywana jest też królową przypraw. Jej spożywanie ma korzystny wpływ na trawienie i regulację hormonów, dlatego stosowana była już przed wielu tysiącami lat, a zakochani cenili ją jako skuteczny afrodyzjak. Obecnie wanilię wspomina się głównie w związku ze sztuką kulinarną, nie zaszkodzi jednak, jeśli poznasz jej przyjemne „skutki uboczne“. Oto kilka właściwości, dzięki którym działanie wanilii jest korzystne, a spożywanie jej wręcz zalecane. Musisz wiedzieć, że wyszczególnione pozytywne działanie wywierają tylko prawdziwe strąki wanilii, pozyskane z nich nasiona i integralne wyciągi, jak również czysty waniliowy olejek eteryczny, syntetyczna esencja waniliowa, niestety, nie.
Wanilia to przyprawa o wysokiej zawartości białka. Zawiera trochę mniejsze ilości taniny i różnych elementów śladowych: wapnia, sodu, fosforu, potasu, magnezu, cynku, miedzi, manganu i żelaza. Niesamowite, ale naprawdę pełna jest soli mineralnych, przy czym zawartości witamin w wanilii też jest niemało: bogata jest w witaminę B1, B2, B3, B5 i B6. Uważa się, że spożycie wanilii pomaga na depresję, łagodzi stres i obniża wysokie ciśnienie, przyczynia się też do usunięcia zaburzeń snu. Ma również działanie przeciwzapalne.
Musisz wiedzieć, że wywar z wanilii oraz pozyskiwany z niej olejek eteryczny ma działanie antyseptyczne i przeciwgrzybicze, a stosowany zewnętrznie może uśmierzać także problemy skórne.
Spożywana w formie przyprawy lub herbaty poprawia procesy trawienne i daje uczucie sytości, jeśli więc się odchudzasz, wanilia może być ta najlepsza przyprawa do Twoich posiłków.
A jeśli już wanilia, to naturalnie deser waniliowy, a to nie byle jaki! Poniższe wegańskie muffinki gryczane z wanilią możesz jeść śmiało nawet w przypadku nietolerancji glutenu, mleka czy cukru.
Składniki:
250 g mąki gryczanej
1,5 dl cukru kokosowego
1 db miąższ wyskrobany z jednej laski wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 garście orzechów
2 małe banany, rozgniecione na papkę
1 garść rodzynek
1,5 dl oleju roślinnego
1,5 dl świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego lub jabłkowego.
Aby przygotować ciasto, wymieszaj po prostu wszystkie składniki, następnie rozłóż łyżką do foremek. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200oC przez ok. 40 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdź jednak patyczkiem, czy wewnątrz są już upieczone. Jeśli chcesz, możesz muffinki posypać z wierzchu odrobiną cynamonu. Jest to sycący, a jednak lekki deser.
A może chcesz poczuć podobnie waniliowy zapach na swoich ustach? W takim razie wypróbuj waniliowy balsam do ust od Manny, wykonany z naturalnego ekstraktu waniliowego. Praktyczną tubkę możesz zabrać ze sobą wszędzie: zmieści się nawet do kieszeni płaszcza lub torebki. W dodatku również ta Manna jest wegańska: oprócz wyciągu z wanilii zawiera też olejek sezamowy i wosk kandelila, to jest wosk pochodzenia roślinnego. Posmaruj nim swoje usta: jest to doskonały wybór do pielęgnacji Twoich ust.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!