Zapomnij o zabójczym cukrze, są inne środki!
zapomnij o zabójczym cukrze, są inne środki!

Zapomnij o zabójczym cukrze, są inne środki!



O odstawieniu cukru…


Cukier był podobnież znany w Bengalu już przed naszą erą. Stamtąd trafił do Indii, skąd przywieźli go do Europy arabscy kupcy. Słodki smak jest, bez dwóch zdań, niezwykle ponętny i pożądany, co prawdopodobnie można wytłumaczyć faktem, że już w prehistorii wiązał się z czymś pozytywnym, a mianowicie z dojrzałymi owocami, przydatnymi do spożycia. Myślałby kto, że to też ma swoją przyczynę?

Jednak w każdej słodyczy jest odrobina goryczy: okazało się, że cukier jest niezdrowy, a nawet wręcz szkodzi zdrowiu.

Skąd to wiemy?


Cukier rafinowany nie występuje w naturze, tylko wytwarzany jest sztucznie już od wielu wieków. A ponieważ nie jest surowcem naturalnym, dlatego nasz organizm przetwarza go z wielkim trudem. Czy wiesz, że cukier nie ma dla organizmu żadnych wartości odżywczych? A więc wprowadzanie go do naszego organizmu nie ma najmniejszego sensu.

Dopóty nie ma większego problemu, dopóki cukier „tylko“ odkłada się w postaci widocznego tłuszczyku, który wpędza nas w kompleksy dotyczące figury. Jednak nadmierne spożycie cukru powoduje różne choroby, przed czym, niestety, w dalszym ciągu w wielu miejscach niedostatecznie się ostrzega.

Jakie choroby może powodować nadmierne spożycie cukru?


  • chorobliwą otyłość
  • próchnicę zębów
  • osłabienie układu odpornościowego, a co za tym idzie: zwiększenie podatności na choroby
  • schorzenia układu pokarmowego
  • cukrzycę
  • niektóre choroby wątroby i woreczka żółciowego
  • w najgorszym przypadku nawet raka

Wciąż jeszcze przepadasz za słodyczami?


Kluczowe hasło to umiar i odpowiednie dawkowanie. Na szczęście nawet całkowicie odstawiając cukier nie musisz na resztę życia rezygnować ze słodkości.

Porady, jak zmniejszyć łaknienie cukru:

  • Odżywiaj się regularnie, nie opuszczaj żadnego głównego posiłku. Bardzo ważne, żebyś jadł/a przyzwoicie śniadania, obiady i kolacje: jeśli nie będziesz głodny/a, nie przyjdzie Ci do głowy, żeby zatęsknić za cukrem.
  • Pij rano smoothie ze świeżych owoców i wody: w ten sposób otrzymasz na dzień dobry coś słodkiego.
  • Jedz dużo surowych owoców.
  • Pij herbatki ziołowe o smaku owoców lub kwiatów: uwierz mi, że po pewnym czasie poczujesz ich naturalną słodycz. Latem wiele pomoże lemoniada ze świeżymi owocami cytrusowymi.
  • A jeśli już dłużej nie wytrzymasz, pozwól sobie na kawałeczek gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao.

Jeśli czujesz w sobie tyle siły i wytrwałości, żeby stopniowo wyrzucić cukier ze swojej diety i swojego życia, zrób to, bo warto. Na szczęście nie oznacza to radykalnego zerwania ze słodkościami, ponieważ cukier możesz zastąpić czymś innym.

Jakie są zdrowe alternatywy dla cukru?

  • miód
  • stewia (inaczej skupnia)
  • cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ksyloza (pozyskiwany z kory brzozowej!)

Miód
Miś Puchatek wiedział, co dobre... Ty też lubisz miód? Na miód składa się cukier owocowy i gronowy, a chociaż jest on wysokokaloryczny, to nie gromadzi się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Nie ma tu miejsca, żeby wdawać się w szczegóły na temat miodu, jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj mój wcześniejszy blog ››

Spośród rozlicznych zalet miodu przytoczę tu kilka, czyli na co miód pomaga:

  • na ból gardła i kaszel
  • na zapalenie oczu
  • na uszkodzenia i oparzenia skóry
  • na bezsenność, na stres
  • na wzmocnienie układu odpornościowego
  • na zapalenia stawów
  • na migrenę
  • na poprawę stanu skóry

Stewia
Stewia to pochodząca z Paragwaju roślina lecznicza, w Ameryce Południowej znana i stosowana jako naturalny słodzik już od 1500 lat. Cenny składnik pozyskiwany jest z liści tej spokrewnionej z sałatą zieloną rośliny. Wyobraź sobie, że jest słodsza od cukru!

Zalety stewii:
  • jest w 100% naturalna
  • nie zawiera ani cukru, ani kalorii
  • polecana jest nawet chorym na cukrzycę
  • ma działanie detoksykujące, antybakteryjne, jak również przeciwgrzybiczne
  • polecana jest też w przypadku niskiego ciśnienia krwi.

Cukier brzozowy
Pozyskiwany z kory brzozowej cukier jest niskokaloryczny. Po raz pierwszy został pozyskany w laboratorium niemieckiego chemika na początku XIX wieku.

  • na alergię i astmę
  • na otyłość
  • skuteczny również na depresję
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • hamuje starzenie się
  • zapobiega rozplenianiu się bakterii
  • jeśli zamiast cukru spożywasz cukier brzozowy, Twoje zęby dłużej zachowają zdrowie.

Nie zaszkodzi jednak wiedzieć, że naturalne słodziki też mają minusy. Oto one:

  • miód wchłania się bardzo powoli, cenny jest więc tylko w postaci surowej
  • cukier brzozowy w dużych ilościach może powodować wzdęcia i biegunki, nie jest zbyt tanim rozwiązaniem, ponadto w dużych dawkach stanowi śmiertelną truciznę dla psów
  • stewia ma trochę dziwny posmak, jeśli jednak Ci to nie przeszkadza, to wszystko w porządku.

A Ty czym słodzisz?

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej