O odstawieniu cukru…
Cukier był podobnież znany w Bengalu już przed naszą erą. Stamtąd trafił do Indii, skąd przywieźli go do Europy arabscy kupcy. Słodki smak jest, bez dwóch zdań, niezwykle ponętny i pożądany, co prawdopodobnie można wytłumaczyć faktem, że już w prehistorii wiązał się z czymś pozytywnym, a mianowicie z dojrzałymi owocami, przydatnymi do spożycia. Myślałby kto, że to też ma swoją przyczynę?
Jednak w każdej słodyczy jest odrobina goryczy: okazało się, że cukier jest niezdrowy, a nawet wręcz szkodzi zdrowiu.
Skąd to wiemy?
Cukier rafinowany nie występuje w naturze, tylko wytwarzany jest sztucznie już od wielu wieków. A ponieważ nie jest surowcem naturalnym, dlatego nasz organizm przetwarza go z wielkim trudem. Czy wiesz, że cukier nie ma dla organizmu żadnych wartości odżywczych? A więc wprowadzanie go do naszego organizmu nie ma najmniejszego sensu.
Dopóty nie ma większego problemu, dopóki cukier „tylko“ odkłada się w postaci widocznego tłuszczyku, który wpędza nas w kompleksy dotyczące figury. Jednak nadmierne spożycie cukru powoduje różne choroby, przed czym, niestety, w dalszym ciągu w wielu miejscach niedostatecznie się ostrzega.
Jakie choroby może powodować nadmierne spożycie cukru?
- chorobliwą otyłość
- próchnicę zębów
- osłabienie układu odpornościowego, a co za tym idzie: zwiększenie podatności na choroby
- schorzenia układu pokarmowego
- cukrzycę
- niektóre choroby wątroby i woreczka żółciowego
- w najgorszym przypadku nawet raka
Wciąż jeszcze przepadasz za słodyczami?
Kluczowe hasło to umiar i odpowiednie dawkowanie. Na szczęście nawet całkowicie odstawiając cukier nie musisz na resztę życia rezygnować ze słodkości.
Porady, jak zmniejszyć łaknienie cukru:
- Odżywiaj się regularnie, nie opuszczaj żadnego głównego posiłku. Bardzo ważne, żebyś jadł/a przyzwoicie śniadania, obiady i kolacje: jeśli nie będziesz głodny/a, nie przyjdzie Ci do głowy, żeby zatęsknić za cukrem.
- Pij rano smoothie ze świeżych owoców i wody: w ten sposób otrzymasz na dzień dobry coś słodkiego.
- Jedz dużo surowych owoców.
- Pij herbatki ziołowe o smaku owoców lub kwiatów: uwierz mi, że po pewnym czasie poczujesz ich naturalną słodycz. Latem wiele pomoże lemoniada ze świeżymi owocami cytrusowymi.
- A jeśli już dłużej nie wytrzymasz, pozwól sobie na kawałeczek gorzkiej czekolady o jak największej zawartości kakao.
Jeśli czujesz w sobie tyle siły i wytrwałości, żeby stopniowo wyrzucić cukier ze swojej diety i swojego życia, zrób to, bo warto. Na szczęście nie oznacza to radykalnego zerwania ze słodkościami, ponieważ cukier możesz zastąpić czymś innym.
Jakie są zdrowe alternatywy dla cukru?
- miód
- stewia (inaczej skupnia)
- cukier brzozowy, inaczej ksylitol, ksyloza (pozyskiwany z kory brzozowej!)
Miód
Miś Puchatek wiedział, co dobre... Ty też lubisz miód? Na miód składa się cukier owocowy i gronowy, a chociaż jest on wysokokaloryczny, to nie gromadzi się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Nie ma tu miejsca, żeby wdawać się w szczegóły na temat miodu, jeśli chcesz wiedzieć więcej, przeczytaj mój wcześniejszy blog ››
Spośród rozlicznych zalet miodu przytoczę tu kilka, czyli na co miód pomaga:
- na ból gardła i kaszel
- na zapalenie oczu
- na uszkodzenia i oparzenia skóry
- na bezsenność, na stres
- na wzmocnienie układu odpornościowego
- na zapalenia stawów
- na migrenę
- na poprawę stanu skóry
Stewia
Stewia to pochodząca z Paragwaju roślina lecznicza, w Ameryce Południowej znana i stosowana jako naturalny słodzik już od 1500 lat. Cenny składnik pozyskiwany jest z liści tej spokrewnionej z sałatą zieloną rośliny. Wyobraź sobie, że jest słodsza od cukru!
Zalety stewii:
- jest w 100% naturalna
- nie zawiera ani cukru, ani kalorii
- polecana jest nawet chorym na cukrzycę
- ma działanie detoksykujące, antybakteryjne, jak również przeciwgrzybiczne
- polecana jest też w przypadku niskiego ciśnienia krwi.
Cukier brzozowy
Pozyskiwany z kory brzozowej cukier jest niskokaloryczny. Po raz pierwszy został pozyskany w laboratorium niemieckiego chemika na początku XIX wieku.
- na alergię i astmę
- na otyłość
- skuteczny również na depresję
- wzmacnia układ odpornościowy
- hamuje starzenie się
- zapobiega rozplenianiu się bakterii
- jeśli zamiast cukru spożywasz cukier brzozowy, Twoje zęby dłużej zachowają zdrowie.
Nie zaszkodzi jednak wiedzieć, że naturalne słodziki też mają minusy. Oto one:
- miód wchłania się bardzo powoli, cenny jest więc tylko w postaci surowej
- cukier brzozowy w dużych ilościach może powodować wzdęcia i biegunki, nie jest zbyt tanim rozwiązaniem, ponadto w dużych dawkach stanowi śmiertelną truciznę dla psów
- stewia ma trochę dziwny posmak, jeśli jednak Ci to nie przeszkadza, to wszystko w porządku.
A Ty czym słodzisz?
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!