Czy też chciałabyś się cieszyć piękną, świeżą skórą?
Odżywiaj się zdrowo, spożywaj następujące upiększające produkty żywnościowe, pełne substancji odżywczych!
Uwaga: Poniżej będę wspominała tylko o działaniu witamin, minerałów i mikroelementów na skórę, naturalnie ich działanie na organizm jest o wiele bardziej złożone!
- Witamina A (retinol): oprócz tego, że jest „witaminą oczu”, pomaga zapobiec powstaniu zmarszczkom i wspomaga odnowę nowych komórek skóry.
Jest też witaminą włosów, ponieważ wpływa na zdrowie i piękno włosów i paznokci. Odpowiada też za zdrowie błon śluzowych – jego brak może powodować suchą skórę, co nie jest tylko problemem estetycznym, ale oznacza też, że została osłabiona ochrona przeciw bakteriom i wirusom.
Należą do niej karotenoidy, prekursorzy witaminy A, które przekształcają się w organizmie na witaminę A. Najbardziej znaną karotenoidą jest beta-karoten, który jest obecny w dużej ilości w marchewce. Likopina, która również należy do karotenoidów, jest barwnikiem, najwięcej likopiny zawierają pomidory.
Jej najważniejszą cechą jest, że działa przeciw wolnym rodnikom w organizmie.
Porada: wypróbuj jako maseczkę: działa leczniczo na zapaloną skórę z wypryskami. Zmiażdż dojrzały pomidor i dodaj odrobinę miodu. Nanieś na oczyszczoną cerę, zmyj po 15 minutach.
Co jeść?
Jak najwięcej kolorowych (dojrzałych) owoców i warzyw, jeżeli możliwe to przygotowane na parze. Ponieważ jest witaminą rozpuszczającą się w tłuszczach, ważne, żeby spożywać z jakimś tłuszczem, np. polej sałatę kilkoma kroplami oleju tłoczonego na zimno.
Spożywaj marchew, pomidory, paprykę, sałatę, warzywa żółte i zielone, wątróbkę drobiową, jajka, rybę, dynię, melona, morele.
Dzienne zapotrzebowanie: 2600NE (kobiety)-3300NE(mężczyźni), albo 4000-5000NE według najnowszych teorii.
- Witamina B-komplex: do tej grupy należą witaminy B1, B2, B3, B4, B6, B8, B9, B10, B11, B12, kwas foliowy, biotyna, kwas pantotenowy. Nie będę szczegółowo opisywała – potrzebne są do zdrowych włosów, mocnych paznokci, gładkiej skóry i do budowy tkanki. Wspomagają odnowę komórek skóry, dzięki nim kolor skóry stanie się zdrowy, włosy będą lśniące, a paznokcie mocne.
Co jeść?
Źródłem witaminy B1 jest zboże niełuskane, mąka z pełnego przemiału, chleb razowy, ryż brązowy, rośliny strączkowe (fasola, groszek), orzechy, nasiona słonecznika, zielone warzywa (dzienne zapotrzebowanie to 1-2 mg).
Źródłem witaminy B2 (ryboflawina) są produkty mleczne, jajka, drożdże, nasiona oleiste, mąka z pełnego przemiału, warzywa. (1,5-1,8 mg).
B3 (niacyna) jest obecna w żywności zawierającej białka. Rośliny strączkowe, pełne zboże, kiełki, warzywa, orzechy włoskie, orzechy, suszone owoce. (20-50 mg).
B4, B11 (kwas foliowy) zielone rośliny liściaste, brokuła, szczaw, buraki, drożdże, pełne zboża, orzechy włoskie, orzechy laskowe, wątróbka, morele, arbuz, żółtko (200 mikrogramów).
Źródłem witaminy B5 (kwas pantotenowy) są kiełki pszenicy, otręby, drożdże piwne, orzechy włoskie, białe mięso (drób), nerki, wątróbka, serce, zielone warzywa, brokuły, rośliny strączkowe, jogurt (8-10 mg oraz 20-25 mg)
Źródłem witaminy B6 (pridoksyna) są drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby pszenne, wątróbka, wołowina, nerki, serce, jajka, mleko, kapusta, arbuz (5-10 mg).
B7 (biotyna): drożdże, mleko, jogurt, twaróg, żółty ser, żółtko, nasiona oleiste, zboża, brązowy ryż, wątróbka, (150-300 mg).
B8 (cholina), B9 (inozytol) lecytyny, szczególnie lecytyna sojowa (3-4 g)
Źródłem witaminy B10 (kwas para-aminobenzoesowy, PABS, PABA) są pełne ziarna zbożowe, kiełki pszenicy, otręby, ryż, drożdże piwne, wątróbka, nerki (1-3 mg).
Źródłem witaminy B12 (cyjanokobalamina) jest mięso,wątróbka, ryby, mleko, ser żółty, jajka (5-10 mikrogramów).
Witaminy rozpuszczają się w wodzie nie są przechowywane w organizmie przez dłuższy czas, dlatego potrzebne jest ich ciągłe uzupełnianie. Nadmierne spożywanie którejkolwiek witaminy powoduje brak innych witamin, warto temu zapobiec.
- Witamina C – jeżeli można tak powiedzieć – jest królową witamin. Wszystkie witaminy są ważne, ale ta witamina pełni szczególną rolę. Witamina C jest skutecznym pomocnikiem w codziennym życiu. Pomaga zachować jędrność i elastyczność skóry (razem z cynkiem wspomaga wytwarzanie kolagenu) i pobudza przemianę materii skóry. Aktywuje wiele rodzajów enzymów, pełni ważną rolę w budowie komórek. Przyspiesza gojenie ran i odbudowę tkanek. Jest silnym przeciwutleniaczem, więc chroni przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników powstających w organizmie. Chroni przed stresem!
W witaminie C naturalnego pochodzenia kwas askorbinowy jest obecny w postaci wielokrotnie złożonego, czyli polisorbatu. Jego działanie jest o wiele bardziej trwałe, niż prostego, syntetycznie wytwarzanego kwasu askorbinowego. Dlatego jest to ważne, ponieważ rozpuszcza się w wodzie, dlatego kilka godzin po spożyciu niewykorzystana ilość opuszcza organizm, więc potrzebne jest ciągłe uzupełnianie.
W czym znajdziesz?
Najwięcej witaminy C zawierają rośliny surowe! np. papryka, dzika róża, cytryna i inne cytrusy, zielone rośliny liściaste, sałata, szpinak, szczaw, ziemniaki, brokuła, kapusta, jabłko, kiwi, brzoskwinie, winogrona, śliwki, czarna porzeczka, pomidory, cebula…
Dzienne zapotrzebowanie: ~200 mg. (jest to dolna granica, w niektórych przypadkach uzasadnionych najwyższa granica może wynosić 8000 mg)
- Witamina E jest również bardzo ważna i bardzo skuteczna wśród innych ważnych i skutecznych witamin. Jest jedną z najlepszych witamin przeciwutleniaczy, pełni szczególną rolę w walce przeciw wolnym rodnikom. Chroni komórki skóry przed szkodliwymi warunkami zewnętrznymi (promieniowanie UV, zanieczyszczenie powietrza), zapobiega przebarwieniom na skórze i ujędrnia tkanki. Wzmacnia paznokcie i włosy. Witamina C, witamina A i selen przyspieszają jej wchłanianie. Rozpuszcza się w tłuszczach. Nie zaleca się jej regularnego zażywania, zazwyczaj powinno się stosować 2-3 razy w tygodniu.
Co jeść?
Jej świetnym źródłem są kiełki pszenicy, otręby pszeniczne, pełne ziarna zbożowe, soja, oleje roślinne, brokuły, szpinak, brukselka, jajka
Dzienne zapotrzebowanie to 200-400NE.
- Żelazo jest ważne z powodu zaopatrzenia organizmu w tlenu, dlatego wpływa też na kolor cery. Jest potrzebne w procesie wzrostu, wzmacnia odporność przeciw chorobom. Jest niezbędne do dobrego samopoczucia, do odpowiedniej pracy umysłowej i dla zdrowej skóry.
Źródła: mąka, płatki owsiane, fasola, szparagi, orzechy włoskie, brzoskwinie, żółtko jajka, czerwone mięsa, wątroba wieprzowa i wołowa, serce, nerki. Cytryna i papryka to rośliny, które świetnie wspomagają wchłanianie żelaza.
Dzienne zapotrzebowanie to 14-18 mg.
- Potas wzmacnia włosy i zęby. Jest ważny w każdym przypadku, gdy w organizmie zebrały się toksyny. Wspiera pracę nerek.
Jego źródła to surowe warzywa i owoce, np. banany, pomarańcze, pomidory, buraki. Fasola, soczewica, groszek, nasiona oleiste, orzechy włoskie, mak, ziemniaki, pszenica z pełnego przemiału, kiełki.
Dzienne zapotrzebowanie: 3000-3500 mg
- Magnez jest potrzebny do zdrowej przemiany materii skóry, do jędrności tkanki skórnej i do odpowiedniego krążenia. Bierze udział w pracy układu odpornościowego, spowalnia procesy starzenia. Przyczynia się do zachowania zdrowia zębów. Jest naturalnym środkiem uspokajającym, zmniejsza szkodliwe działania stresu. Magnez powinno się zażywać razem z wapniem, w proporcji 1:2.
Źródła: pełne zboża, kiełki, nasiona oleiste, rośliny strączkowe, zielone rośliny, kukurydza, jabłko, cytryna, grejpfrut, figi
Dzienne zapotrzebowanie: 300-400 mg
- Selen chroni komórki przed wolnymi rodnikami, dlatego spowalnia procesy starzenia, oprócz tego wzmacnia działanie witaminy E. Jest ważnym przeciwutleniaczem, potrafi zneutralizować szkodliwe wolne rodniki. Spowalnia starzenie i stwardnienie tkanek, przyczynia się do zachowania ich elastyczności. Zmniejsza proces siwienia włosów i powstawania łupieżu. Neutralizuje szkodliwe metale ciężkie dostają się do organizmu.
Źródła: brokuły, cebula, pomidory, kiełki pszenicy, otręby pszenne, brązowy ryż, owies, tuńczyk, owoce morza, drób, czerwone mięsa
Dzienne zapotrzebowanie: 100-150 mg
- Cynk uspokaja skórę (jest skuteczny przeciw zapaleniom, wypryskom), poprawia funkcje skóry, zapobiega łamaniu się włosów, wypadaniu włosów i przedwczesnemu siwieniu. Wspomaga gojenie ran, zmniejsza objawy egzemy. Przeciwutleniacz, neutralizuje szkodliwe działanie metali ciężkich dostających się do organizmu z powietrza,
Źródła: kiełki pszenicy, pestki dyni, drożdże piwne, nasiona oleiste, pełne zboża, jajka, musztarda, żeberka baranie, ostrygi, krewetki, ryby morskie
Dzienne zapotrzebowanie: 10-15 mg
- +1 Drugorzędne substancje roślinne to takie substancje ochronne pochodzenia roślinnego, które łagodzą zapalenia, dbają o piękną i jędrną skórę i chronią organizm przed różnymi chorobami Zawierają je morele, marchew, szpinak, kapusta, rośliny strączkowe, produkty ze zboża z pełnego przemiału, czarne jagody, czarna porzeczka, wiśnie. Drugorzędne substancje roślinne są zawarte w skórkach owoców i warzyw, dlatego jeżeli możliwe, to spożywaj je surowe!
- +2 Przepis na upiększenie skóry: Sałatka z pomidorów z awokado i jajka
Składniki (jedna porcja):
- ½ dojrzałego awokado
- 2 małe pomidory
- 1 jajko na twardo
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa octu z białego wina
- ½ czosnku
- 2 łyżki stołowej oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe kiełków soi
- sól, pieprz
Umyj kiełki soi i wysusz je. Pomidory, awokado i jajka pokrój w kostki i ostrożnie wymieszaj je, całość posyp kiełkami soi. Czosnek pokrój drobno (lub przeciśnij), dodaj sok z cytryny, ocet z białego wina i oliwę z oliwek i polej nią mieszankę z pomidorów, awokado i jajek.
Przypraw solą i pieprzem.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!