Dowiedz się, dlaczego warto mieć oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia!
dowiedz się, dlaczego warto mieć oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia!

Dowiedz się, dlaczego warto mieć oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia!



Czy masz w domu płynne złoto?


Ty też pomyślisz o korzystnym wpływie oliwy z oliwek, prawda?

Już w Biblii napisano, że jest to symbol pokoju - czy pamiętasz gołębicę trzymającą w dziobie gałązkę oliwną, która pojawiła się na Łuku Noego po powodzi?

Albo pomyśl o starożytnych olimpijczykach, którzy przed dotarciem do mety pokryli swoje ciała gałązkami oliwnymi, ponieważ wierzyli, że błyszczące liście dodają im siłę i młodość. Co więcej, zwycięzcy zawsze otrzymali wieniec z gałązek oliwnych. W wielu innych książkach nazywana jest płynnym złotem - nic dziwnego, ponieważ ma niezwykłe właściwości.

Oliwa z oliwek jest płynem o charakterystycznym smaku i aromacie, zwykle o złotożółtym kolorze, otrzymywanym w wyniku tłoczenia miąższu owoców drzewa oliwnego, czyli oliwek. Pochodzi z obszarów śródziemnomorskich, ale Hiszpania i Grecja są również uważane za głównych producentów w skali globalnej (być może tylko wyprzedzone przez Kalifornię).

Uwaga, nie wszystko złoto, co się świeci!


Co to znaczy?

Oznacza to, że może istnieć duża różnica między oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia a oliwą z oliwek extra-virgin. Dostępnych jest kilka rodzajów, ale jeśli dbasz o swoje zdrowie, powinnaś/powinieneś kupować tylko oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ inne są niestety gorszej jakości. Olej z pierwszego tłoczenia jest uzyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu oliwek, dlatego zawiera wszystkie składniki aktywne już z pierwszego zbioru. W innych gatunkach zawartość składników odżywczych jest znikoma, więc uważaj, aby słowa „pure-czysty” lub „extra-virgin” po prostu nie zastępowały oleju z pierwszego tłoczenia.

Dlaczego jest zdrowy i jakie są jego właściwości?

  • Bogaty w naturalne przeciwutleniacze
  • Zawiera wiele witamin (A, D, E)
  • Jest także bogaty w beta-karoten
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 6)
  • Pomaga wchłaniać wapń do kości
  • Zwiększa oporność komórek
  • Ma korzystny wpływ na choroby sercowo-naczyniowe
  • Jest lekkostrawny, dlatego często jest zalecany w przypadku problemów żołądkowych
  • Zmniejsza stan zapalny
  • Jest również doskonały w stanach reumatycznych
  • Pomaga w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka i wrzodów - zawsze skonsultuj się z lekarzem w przypadku poważniejszych problemów!
  • Jest także doskonały przeciw objawom alergii
  • Obniża poziom cholesterolu
  • Witaminy chronią skórę - wypróbuj mydło z oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, zalecane również dla osób posiadających wrażliwy typ skóry.
  • Doskonały do ​​pielęgnacji włosów

Co należy zwracać uwagę, aby zachować jakość?

Oliwę z oliwek należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, aby światło nie wpłynęło na jego jakość. Po otwarciu należy spożyć w ciągu jednego roku, aby mieć pewność, że Twoje ciało otrzymuje odpowiednie składniki odżywcze.

Jakie inne zalety oliwy z oliwek poznasz Ty? Udostępnij je na naszym blogu!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej