Gomashio ごま塩 – zdrowa przyprawa
gomashio ごま塩 – zdrowa przyprawa

Gomashio ごま塩 – zdrowa przyprawa



Gomashio ごま塩


Obecnie coraz częściej spotykam się z japońską kuchnią, ponieważ mój mąż stał się wielkim fanem sushi (dzieci lubią tylko wasabi i marynowany imbir :)). Szukając nowych przepisów znalazłam sól sezamową, która po japońsku nazywa się gomashio (goma: sezam, shio: sól).

Jest ważnym elementem nie tylko japońskiej, ale i makrobiotycznej kuchni.


Jeśli teraz masz wątpliwości, czytaj spokojnie dalej, tutaj i teraz nie będę Cię wtajemniczać jak przygotować japońskie danie maki! :)

Pokażę Ci taką zdrową przyprawę do dań, którą możesz używać zamiast soli, która nie tylko poprawia trawienie, ale wzbogaca posiłek w witaminy, wartościowe oleje, białka i substancje mineralne. Mieszanka ziaren sezamu i soli alkalizuje krew, czyli cały organizm.

Ponadto możesz wstawić dwie “nowe fajeczki” w rubryce zdrowego stylu życia: nie tylko używasz mniej soli, ale dostarczasz organizmowi dobre składniki.

Mogę podać przepis?


Przygotowanie jest nadzwyczaj proste:

do 15 łyżek sezamu dodaj 1 łyżkę soli

Jest to przepis podstawowy, który może mieć liczne warianty proporcji od 5:1 do 25:1. Dla dzieci proponuję raczej wariant 20:1.

Tutaj zatrzymajmy się na chwilę: sól nie oznacza rafinowanej soli jodowanej, ale nierafinowaną lub nawet sól himalajską! W miarę możliwości ziarenka sezamu powinny być ekologiczne, a nie zmodyfikowane genetycznie.

Czyli:

1.) Sól zaczynamy prażyć, tylko tyle, aby wilgoć z niej wyparowała (bez oleju),

2.) Następnie prażymy ziarna sezamu (bez oleju), najlepiej w wok-u. Na średnim gazie, do momentu, gdy małe ziarenka zrumienią się na złoto-brązowy kolor i będą miały przyjemny zapach orzechów.

3.) Sól i ziarna sezamu mieszamy, a następnie kiedy ostygną, rozbijamy je niezbyt drobno w moździerzu delikatnymi, okrężnymi ruchami.

Gotową sól sezamową należy przechowywać w zamkniętym, szklanym pojemniku, świeżość zachowuje przez około tydzień, nie warto przygotowywać większej ilości.

Dodawaj do potraw, kiedy są już gotowe.

Jeśli masz ochotę, możesz przygotować taką przyprawę również z nasion lnu (uważaj, bo one bardziej skaczą) lub z innych ziaren oleistych (np. ze słonecznika).

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej