Dżem jabłkowy to jeden z moich ulubionych, a nie ma nic lepszego, jak wykonany własnymi rękami! Doskonały deser, świetny również jako składnik ciast!
Kupno jabłek to żadna trudność, szczególnie dobrej jakości owoce możesz nabyć i zmagazynować w domu zwłaszcza o tej porze roku. Co z nimi możesz począć? Gotowanie dżemu to nie tylko świetna zabawa, ale również pożyteczne zajęcie, przetwory bowiem możesz w każdej chwili wyczarować na stół i zrobić sobie z nich zapasik na gorsze dni.
W dodatku na przygotowanie dżemu nie musisz poświęcać całego weekendu, podany przeze mnie przepis na dietetyczny dżem jabłkowy jest bowiem niezwykle prosty!
Jabłkowe delicje z jakichś powodów ściśle wiążą się z cynamonem – te dwa smaki i aromaty są wręcz nierozłączne! Zapach cynamonu, rozchodzący się po mieszkaniu w czasie gotowania, dodatkowo relaksuje.
A teraz do rzeczy: oto przepis na najsmaczniejszy dietetyczny dżem jabłkowy!
Składniki:
150 dkg umytych jabłek
3 dl świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
6 łyżek stołowych suszonej skórki pomarańczowej
6 cm świeżego imbiru, oczyszczonego i startego
3 małe płaskie łyżeczki cynamonu w proszku
3 łyżki stołowe środka żelującego 2:1
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w kostkę, umieść w garnku i zalej sokiem pomarańczowym. Zagotuj, następnie zmniejsz ogień. Gotuj owoce, aż będą miękkie, ciągle mieszając i dodając powoli sok cytrynowy, skórkę pomarańczową, starty imbir i cynamon w proszku. Kiedy jabłka już się ugotują, rozgnieć je blenderem, wysyp środek żelujący i gotuj jeszcze parę minut. Kiedy masa będzie już gotowa, wylej gorącą do słoiczków, dodając na wierzch szczyptę salicylu. Zostaw do ostygnięcia w suchym, ciepłym miejscu, następnie przestaw do lodówki. Długo może też stać w chłodnej spiżarni.
Dżem doskonały jest jedzony łyżką lub smarowany na bułkę, jeśli jednak masz więcej inwencji, to przeczytaj poniższy przepis wegański, do którego możesz użyć właśnie tego fajnego dżemu!
Wegańskie muffinki jabłkowo-cynamonowe
Składniki:
36 dkg mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 szczypta cynamonu
12 dkg oleju kokosowego
12 dkg cukru brązowego
2 łyżeczki syropu cynamonowego
2 dl mleka sojowego lub kokosowego
2 średnie jabłka
Przygotowanie:
Obierz jabłka ze skórki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Do osobnej miseczki wlej olej kokosowy i wsyp cukier, rozrabiaj blenderem, aż się spienią. Wtedy dodaj mąkę zmieszaną jak powyżej. Syrop podgrzej, dodaj do masy razem z mlekiem roślinnym, rozrób dobrze. Wreszcie dodaj do masy jabłka, rozmieszaj i wyłóż do foremek. Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180-200°C. Po upieczeniu pozwól im wystygnąć, a przed podaniem każdą maffinkę posmaruj łyżeczką dżemu jabłkowego.
Po tym maratońskim pieczeniu rozkoszuj się pachnącym ciastkami peelingiem z luffy Manny.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!