Dynia to jesienne warzywo do ostatniej chwili: jej kolor, aksamitny smak i przygotowane z niej potrawy ucieleśniają jesień. Zaprezentuję Ci najlepsze sposoby zastosowania dyni, dzięki którym możesz ją wprowadzić na co dzień do swojego życia.
Dynia kojarzy się nam przede wszystkim z jedzeniem, nie warto jednak przeznaczać ją tylko na talerz, ponieważ idealnie nadaje się również do celów kosmetycznych. Już sam zapach dyni może Cię wprawić w dobry humor, jeśli zaś wykorzystasz ją jako maseczkę do twarzy, nie tylko wywrze dobry wpływ na Twoją skórę, ale również wprawi Cię w miły jesienny nastrój. Zobaczmy więc, co sprawia, że dynia może konkurować z najlepszymi kosmetykami: po pierwsze wysoka zawartość witaminy A i C rozświetla cerę, po drugie obecność cynku pomaga przywrócić równowagę przetłuszczonej skórze.
A jeśli Twojej skórze przeszkadzają chłody i silne wiatry, to odżywcza konsystencja dyni będzie dla niej prawdziwą rozpieszczaniem.
Oto więc najlepszy przepis na maseczkę z dyni:
Obierz i upiecz dynię, pozwól jej ostygnąć, następnie rozgnieć widelcem i dodaj do masy 2 łyżki stołowe jogurtu sojowego oraz jedną łyżkę stołową maku. Nałóż papkę na twarz, rozprowadź i pozostaw na twarzy na 15 minut, następnie spłucz. Bogate substancje odżywcze dyni wzmacniają skórę, a drobne ziarnka maku delikatnie ją masują.
Jesienna zupa dyniowa do pieczenia
Naturalnie dynia to prawdziwa jesienno-zimowa składnica witamin do uniwersalnego wykorzystania, niekwestionowany as w kuchni. Jeśli masz zamiar skorzystać z tylko jednego przepisu na potrawę z dyni, niech będzie to zupa-krem! Ta zupa należy do moich ulubionych: wystarczy, że jej skosztujesz, a stanie się żelaznym gwoździem Twojego jesiennego repertuaru!
A oto przepis na zupę-krem z dyni:
Składniki:
- 2 dojrzałe gruszki
- 1,5 kg dyni
- 2 pomidory
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- pół małej łyżeczki zmielonych goździków
- pół małej łyżeczki soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki stołowe oleju z oliwek
- 1 l wywaru z jarzyn
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój na drobne kawałki. Następnie obierz dynię i również pokrój w kostkę. Obierz ze skórki pomidory, pokrój je drobno. Umyj i przekrój pora. Rozgnieć czosnek, dodaj do niego przyprawy i olej, następnie wszystkie składniki wyłóż na blachę. Piecz przez 45 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zaczekaj trochę, żeby wystygły, następnie zmiksuj, dodając po trochu wywaru z jarzyn. Kiedy masa nabierze kremowej konsystencji, posyp grzankami i możesz podawać. Możesz również skropić odrobiną oleju z oliwek. Podczas rzeźbienia popijaj herbatkę imbirową, to prawdziwy jesienny przysmak, hit aktualnych miesięcy!
Kiedy już Twoja skóra wypiękniała dzięki maseczce z dynii, a zupa dyniowa przyjemnie Cię rozgrzała, możesz zabrać się za rzeźbienie dyni! Wprawi Cię to w prawdziwie jesienny nastrój, nie mówiąc już o tym, że to świetna, kreatywna zabawa dla całej rodziny! Robiąc lampiony pij herbatę imbirową, która jest prawdziwym jesiennym przysmakiem i hitem tych miesięcy!
Herbata imbirowa
Aby zrobić herbatę imbirową, zetrzyj imbir na rozmiar małego palca i zalej przegotowaną wodą. Jeśli jego smak wydaje się zbyt intensywny, dodaj startego imbiru do zielonej lub czarnej herbaty, nadal będzie skuteczny. Już samo przygotowanie herbaty imbirowej działa na Ciebie uspokajająco.
Efekty zabiegów z dynią i imbirem możesz dodatkowo wzmocnić odparowywaniem esencjalnego olejku eterycznego ze słodkiej pomarańczy od Manny, co wprawi Cię naprawdę w świetny jesienny nastrój.
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!