Co oznaczają dla Ciebie święta? To dla mnie chwile spędzone razem z najbliższymi, z przyjaciółmi pełne radości, długie rozmowy. Oczywiście obejmuje to również radosne siedzenie przy pięknie nakrytym stole, pełnym świątecznych smakołyków. Ale dla nas kobiet, mam, to też ogromny stres, bo musimy wyczarować wielodaniowe menu, choć na kilka dni z rzędu. Ponadto powinno być ono najzdrowsze, nie mówiąc już o tym, czy któryś z naszych gości, a nawet tak jak my, są zwolennikami diety wegańskiej.
Podzieliłem się już z Wami przepisami na lekkie, wegańskie słodycze, np. przepis na wegańskie bezy znajdziesz tutaj, przepisy na wegańskie ciasta, opublikowałam tutaj, a tutaj dla odmiany znajdziecie prawdziwe specjały, takie jak saloniki bez cukru i makowiec „bez niczego”. ?
Jestem jednak przekonana, że smaczne jedzenie nie musi być skomplikowanym posiłkiem. Bardzo lubię łatwe i szybkie w przygotowaniu przysmaki, które są przygotowywane szybko, nawet jeśli brakuje mi czasu lub nadeszła niezapowiedziana wizyta. Właśnie przygotowałam Ci takie przepisy, mam nadzieję, że Ci się spodobają! ?
Wegański krem czekoladowy
W końcu nie ma nic złego w czekoladzie, kto nie pokochałby gęstego i słodkiego kremu czekoladowego? Oczywiście można go również przygotować w sposób wegański, łatwo i zdrowo. A po schłodzeniu możesz go podawać!
Składniki:
- 4 dl mleka migdałowego
- 2 banany
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1,5 łyżki kakao w proszku
- Stewia do smaku
Przyprawy: cynamon, kardamon, kawa, wanilia do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w blenderze. Możesz dodać cynamonu, kawy, kardamonu, według gustu i smaku. Podziel budyń do przygotowanych kubków, wierzch można udekorować wegańską bitą śmietaną, orzechami, orzechami nerkowca, orzeszkami ziemnymi, ale doskonałe są też np. wiśnie. Kubeczki z kremem wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wegańskie kulki wiśniowo - kokosowe
Kulki kokosowe to taki klasyczny smakołyk. Dzięki kilku składnikom jest gotowy w krótkim czasie, po prostu nie może się nie udać - a do tego fantastycznie smakuje! Lubię je też, ponieważ przepis można zmienić według własnej wyobraźni, zmieniać na różne sposoby. Kwaśny, świeży smak wiśni doskonale komponuje się z czekoladowymi słodyczami, dlatego teraz chcę Wam pokazać jedną wariację z wiśniami.
Składniki:
- 30 dkg mielonych orzechów
- 0,5 dl mleka migdałowego
- 0,5 dl soku wiśniowego
- 1 łyżka kakao w proszku
- stewia
- nasiona (miazga) z 1 laski wanilii
- Tarty kokos
- wypestkowane wiśnie
Zmielone orzechy włoskie wymieszaj z mlekiem migdałowym, sokiem wiśniowym, kakao w proszku, stewią i wanilią, a następnie uformować z masy małe kulki. Wciśnij jedną wiśnie bez pestki w środek każdej kulki. Możesz jednak dodać cynamon. Na koniec otocz kulki w starty kokos i gotowe!
Zamiast wiśni można też użyć innych owoców, np. owoce leśne. Zamiast soku wiśniowego można dodać więcej mleka migdałowego, a do słodzenia użyć dżemu z owoców leśnych - wtedy można nawet pominąć stewię, bo dżem to doskonały słodzik.
Dodatkowy typ:
Jeśli chcesz, aby pyszny, słodki zapach deserów i innych słodyczy pachniał nie tylko w Twojej kuchni, ale także na Twojej skórze, wypróbuj Kremową piankę z masłem kakaowym i olejem kokosowym o majestatycznym zapachu czekoladowo-kokosowym. Albo jeśli na swojej skórze chcesz poczuć zapach korzenny, tak wypróbuj Kremową piankę z masłem shea z pomarańczą i goździkami. ?
Życzę Ci spokojnych przygotowań bez stresu i błogosławionych przedświątecznych dni! ?
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!