Najlepsze przepisy na jesień
najlepsze przepisy na jesień

Najlepsze przepisy na jesień



Nie ma nic lepszego pod koniec długiego dnia w jesienne chłody, jak posilić się talerzem gorącej, gęstej zupy, dzięki której Twój organizm otrzyma wartościowe substancje odżywcze, a Twoja dusza – ukojenie.

Pyszniące się wspaniałymi kolorami jesienne warzywa aż się proszą, żebyś ugotował/a z nich gorącą zupę. Wystarczy raz skosztować tych zup, żeby zajęły poczesne miejsce w Twojej diecie. Poza tym, że zupy są bosko smaczne, polecam je zwłaszcza na wypadek, jeśli spożywasz na ogół mało warzyw, albo po prostu zamiast surowych warzyw masz apetyt na ciepłą, dobrze przyprawioną potrawę. Jesienne zupy mają świetny wpływ nie tylko na Twoje ciało, ale również i na Twoją duszę. Niech ten kwadrans, kiedy spożywasz zupę, będzie chwilą spokoju, kiedy trochę zwolnisz tempo. Włącz sobie dobrą muzykę i pozwól, żeby pyszne smaki i miłe zapachy upoiły wszystkie Twoje zmysły!

Selerowa zupa-krem z mlekiem kokosowym

2 średnie selery korzeniowe
2 jabłka
2 garście orzechów włoskich
2 małe łyżeczki soli himalajskiej
5 dl mleka kokosowego

Sposób przygotowania: Obierz seler i jabłko, pokrój na średnie kawałki. Ugotuj do miękkości razem z mlekiem kokosowym i grubo pokruszonymi orzechami, następnie zmiksuj, aż nabierze kremowej konsystencji. Posyp orzechami.

Jesienna zupa jarzynowa

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 główka cebuli
1 łodyga selera
2 marchewki
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów lub 4 świeże pomidory obrane ze skórki
1 l wywaru z jarzyn
1/2 główki kapusty włoskiej
1 filiżanka przepłukanego pęczaku
1 konserwa czerwonej fasoli
1 pęczek natki pietruszki
1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Podgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj cebulę i seler naciowy i zeszklij je. Dodaj pokrojoną w plasterki marchew i gotuj razem jeszcze 5 minut. Wreszcie dodaj czosnek, rozmaryn i pokrojoną na średnie kawałki kapustę. Następnie dodaj pomidory i wywar z jarzyn, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Dosyp przepłukany pęczak, gotuj przez 20 minut. Jeśli trzeba, dolej wody. Na koniec dodaj czerwoną fasolę i wrzuć posiekaną natkę.

Nie poprzestawaj na pysznym posiłku. Skieruj się do łazienki i wskocz do wanny z wodą pieniącą się od kuli do kąpieli z mlekiem kokosowym. Następnie wmasuj w wilgotne ciało filtrowane przez wulkaniczne skały masło shea z lawendą i drzewem herbacianym od Manny. A przed snem skrop poduszkę olejkiem eterycznym z lawendy, żeby rano obudził Cię urzekający zapach lawendowych pól. Idealne jesienne chwile!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej