Czekolada to „złoto” Azteków. Już sam zapach czekolady wprawia nas w lepszy humor, a smak kojarzy się z dzieciństwem i zalewa nasze ciało „hormonem szczęścia”. Podczas upałów najlepiej jest zrobić i zjeść ten boski deser w domu.
Jeśli dotychczas byłe(a)ś przekonany/a, że domowe lody nigdy nie będą takie smaczne, jak kupne, ewentualnie od robienia lodów powstrzymywało Cię to, że nie masz w domu maszynki do kręcenia lodów, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość: możesz zrobić sobie w domu naprawdę najpyszniejsze lody czekoladowe z naprawdę niewielu składników! Oto moje dwa ulubione przepisy, paleta możliwości jest jednak nieskończona: trochę kreatywności i eksperymentuj! Najlepsze jest to, że domowe lody składają się z czystych i zdrowych składników, a trochę więcej poświęcenia w przypadku dobrego doboru surowców pozwoli Ci nawet zrobić wariant wegański!
Wegańskie lody czekoladowe z truskawkami
To bardzo prosty, a jednak wyrafinowany deser, na który składa się doskonała harmonia smaków.
Składniki:
4 dl mleka kokosowego
15 dkg organicznej czekolady mlecznej lub gorzkiej (warto wybrać najlepszy gatunek)
10 dkg tłuszczu kokosowego
5 łyżek stołowych syropu z agawy
8 świeżych, dojrzałych truskawek
miąższ z 1 laski wanilii
Na wstępie zagotuj mleko kokosowe, następnie włóż do niego wanilię i odstaw na 15 minut, żeby ostygło. Potem nie pozostaje Ci już nic innego, jak dodać resztę składników: połamaną w kawałki czekoladę, syrop z agawy, truskawki i tłuszcz kokosowy. Zmiksuj, następnie wlej do salaterki i włóż do zamrażarki na 7-8 godzin. Co godzinę zamieszaj blenderem, żeby masa miała puszystą konsystencję i żeby zamarzło w niej jak najwięcej powietrza. Po upływie tych kilku godzin możesz podawać. Jeśli chcesz, żeby lody były jeszcze bardziej czekoladowe, rozpuścić nad parą trochę gorzkiej czekolady i polej nią lody.
Lody czekoladowe bez niczego
Składniki:
4 dl mleka migdałowego
5 dkg cukru brzozowego
1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
7 dkg tłuszczu kokosowego
1,5 dkg wysokogatunkowego bio kakao w proszku
1,5 dkg skrobi kukurydzianej
Podgrzewamy w rondelku połowę mleka migdałowego z cukrem brzozowym, tłuszczem kokosowym i kakao. Ważne, żeby nie zagotować! W tym czasie resztę mleka migdałowego mieszamy w drugim naczyniu ze skrobią tak, żeby nie było grudek i dodajemy do gorącego mleka z kakao. Podgrzewamy ponownie prawie do wrzenia i szybko mieszając gotujemy przez 5 minut. Studzimy, następnie przelewamy do naczynia na lody i wkładamy do zamrażarki. Co pół godziny wyjmujemy, żeby przemieszać blenderem lub ubijaczką. Po upływie 4-5 godzin, kiedy lody nabiorą już odpowiedniej konsystencji, możemy jeść. Można doprawić wiórkami czekolady lub kawałkami owoców!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!