Pikantny przepis ze szparagami jako prezent od Mydlanej Wróżki
pikantny przepis ze szparagami jako prezent od mydlanej wróżki

Pikantny przepis ze szparagami jako prezent od Mydlanej Wróżki



Wspaniałe, łatwe do przygotowania, a bardzo smaczne: Szparagi z szynką i mozzarellą

Czy lubisz szparagi?

Jaką lubisz? Białą czy zieloną? Czy wiesz, że są też fioletowe? I byłoby o wiele więcej pytań!


Szparagi rozprzestrzeniły się w Europie w XVII wieku, ale na początku XX wieku uznano je za danie wysokiej rangi szlachty i bogatych obywateli. Zwykle jesz młode, gruboziarniste pędy, prawda?

Znajdziesz wszystkie następujące wartości odżywcze:

  • wapń
  • fosfor
  • żelazo
  • potas
  • pierwiastki śladowe, zwłaszcza krzem i molibden
  • zielony chlorofil
  • witamina C
  • karoten

Od kilku stuleci jest zarejestrowana jako roślina lecznicza. Przede wszystkim jest znana ze swojego działania moczopędnego i usuwającego kamień nerkowy, co jest również związane z faktem, że przypisuje się jej działanie detoksykacyjne. Suszony proszek szparagowy zastosowano w leczeniu bólu zęba. Ma pozytywny wpływ na funkcję wewnętrznych gruczołów wydzielniczych i ma łagodny efekt przeczyszczający. Nadmierne spożywanie szparagów nie jest zalecane osobom z chorobą serce i osobom z kamieniami nerkowymi.

Jesteś już ciekawa/y?


Co powiesz na temat zdrowego i wyjątkowo smacznego przepisu na przystawki albo szybkiej, a zarazem lekkiej kolacji?

Oto jeden wspaniały przepis ze szparagami, który zyska uznanie gości albo możesz podać jako danie przy romantycznej kolacji przy świecach!

Szparagi z szynką i mozzarellą to lekka wiosenna specjalność. Nie może się nie udać, ponieważ przygotowanie jest niezwykle proste.

Co potrzebujesz?

  • 25 dag szparagów (zielonych lub białych)
  • 1 mozzarella
  • 4 plastry szynki (najlepiej włoska szynka parmeńska, ale możesz też wybrać inną wędzoną, suszoną szynkę)
  • 2 dkg masła
  • sól, czarny pieprz, sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Oczyść białe szparagi (zielonych nie musisz), wytnij dolne części łodygi u obu gatunków. Zagotuj wodę z solą i wodą cytrynową, mieszając, dodaj masło do wrzącej wody. Najpierw umieść białe szparagi. Gotuj przez około 15 minut. Następnie zielone szparagi w ciągu ostatnich 8 minut. Po upływie czasu gotowania opłucz nagle szparagi zimną wodą, aby zachować świeży kolor.
  2. Pokrój mozzarellę w plasterki i dopraw pieprzem. W tym momencie przychodzi szynka, ponieważ ona jest na owinięcie plasterków mozzarelli.
  3. Połóż ugotowane szparagi na dnie naczynia do pieczenia, połóż na nim plastry mozzarelli owiniętej szynką i piecz w temperaturze 250 stopni przez 20-25 minut.

Wypróbujesz? Jeśli tak, napisz jak smakowało!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej