
Pikantny przepis ze szparagami jako prezent od Mydlanej Wróżki
Wspaniałe, łatwe do przygotowania, a bardzo smaczne: Szparagi z szynką i mozzarellą
Czy lubisz szparagi?
Jaką lubisz? Białą czy zieloną? Czy wiesz, że są też fioletowe? I byłoby o wiele więcej pytań!
Szparagi rozprzestrzeniły się w Europie w XVII wieku, ale na początku XX wieku uznano je za danie wysokiej rangi szlachty i bogatych obywateli. Zwykle jesz młode, gruboziarniste pędy, prawda?
Znajdziesz wszystkie następujące wartości odżywcze:
- wapń
- fosfor
- żelazo
- potas
- pierwiastki śladowe, zwłaszcza krzem i molibden
- zielony chlorofil
- witamina C
- karoten
Od kilku stuleci jest zarejestrowana jako roślina lecznicza. Przede wszystkim jest znana ze swojego działania moczopędnego i usuwającego kamień nerkowy, co jest również związane z faktem, że przypisuje się jej działanie detoksykacyjne. Suszony proszek szparagowy zastosowano w leczeniu bólu zęba. Ma pozytywny wpływ na funkcję wewnętrznych gruczołów wydzielniczych i ma łagodny efekt przeczyszczający. Nadmierne spożywanie szparagów nie jest zalecane osobom z chorobą serce i osobom z kamieniami nerkowymi.
Jesteś już ciekawa/y?
Co powiesz na temat zdrowego i wyjątkowo smacznego przepisu na przystawki albo szybkiej, a zarazem lekkiej kolacji?
Oto jeden wspaniały przepis ze szparagami, który zyska uznanie gości albo możesz podać jako danie przy romantycznej kolacji przy świecach!
Szparagi z szynką i mozzarellą to lekka wiosenna specjalność. Nie może się nie udać, ponieważ przygotowanie jest niezwykle proste.
Co potrzebujesz?
- 25 dag szparagów (zielonych lub białych)
- 1 mozzarella
- 4 plastry szynki (najlepiej włoska szynka parmeńska, ale możesz też wybrać inną wędzoną, suszoną szynkę)
- 2 dkg masła
- sól, czarny pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:
- Oczyść białe szparagi (zielonych nie musisz), wytnij dolne części łodygi u obu gatunków. Zagotuj wodę z solą i wodą cytrynową, mieszając, dodaj masło do wrzącej wody. Najpierw umieść białe szparagi. Gotuj przez około 15 minut. Następnie zielone szparagi w ciągu ostatnich 8 minut. Po upływie czasu gotowania opłucz nagle szparagi zimną wodą, aby zachować świeży kolor.
- Pokrój mozzarellę w plasterki i dopraw pieprzem. W tym momencie przychodzi szynka, ponieważ ona jest na owinięcie plasterków mozzarelli.
- Połóż ugotowane szparagi na dnie naczynia do pieczenia, połóż na nim plastry mozzarelli owiniętej szynką i piecz w temperaturze 250 stopni przez 20-25 minut.
Wypróbujesz? Jeśli tak, napisz jak smakowało!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!