Produkty spożywcze, które łagodzą stan zapalny oraz ból
produkty spożywcze, które łagodzą stan zapalny oraz ból

Produkty spożywcze, które łagodzą stan zapalny oraz ból



Jaki jest twój próg bólu? Jeśli odczuwasz ból głowy, jak długo możesz wytrzymasz bez leku przeciwbólowego?


Albo nie sięgasz natychmiast po leki przeciwbólowe, a jeśli bardziej szukasz naturalnego rozwiązania?


Nie chcesz łykać gorzkiej tabletki? Nie musisz! Jeśli nie jest to naprawdę nieznośny ból, a jedynie łagodny, warto najpierw poszukać rozwiązań, które przyniosą ulgę w przypadku boleści głowy lub innego stanu zapalnego w krótkim czasie.

Możesz wybrać z herbat leczniczych, preparatów homeopatycznych, ale też warto wiedzieć, że istnieją również produkty spożywcze o działaniu przeciwbólowym.

Dlaczego warto o tym pamiętać?

  • Ponieważ tak naprawdę nie ma potrzeby natychmiastowego przyjmowania jakiegokolwiek leku
  • Ponieważ nie tylko łagodzą złe samopoczucie, ale są również smaczne
  • Jeśli nie wszystkie, na pewno znajdziesz je w swojej lodówce i nie musisz daleko iść

Oto przynajmniej częściowa lista tych produktów i produktów:

  • Jagody
  • Przyprawa Cayenne
  • Seler: według jednych testów to warzywo zawiera prawie 20 składników, które zmniejszają stany zapalne. Uwierzysz?
  • Wiśnie: według jednego z amerykańskich badań jeden ze składników owocu ma takie same efekty jak aspiryna.
  • Warzywa: (ciemnozielone) szpinak, kieł. Dzięki zawartości magnezu i wapnia łagodzą objawy bólu.
  • Ryba: olej, który zawiera ryba, działa bezpośrednio na układ odpornościowy, łagodząc objawy stanu zapalnego w krótkim okresie czasu.
  • Nasiona lnu: ze względu na wysoką zawartość oleju pomaga złagodzić ból. Dodaj niewielką ilość oleju lnianego do koktajlu, ciasta na naleśniki lub dowolnego posiłku.
  • Imbir: jego działanie można porównać z działaniem leków uśmierzających stany zapalne.
  • Maliny, truskawki, morwy: podobnie jak wiśnie, mogą zmniejszyć ból.
  • Kurkuma: indyjskie gospodynie rzekomo dodały tę egzotyczną przyprawę o ciekawej nazwie do narodowej potrawy - curry. Bardzo dobrze znali uzdrawiającą moc i korzystne działanie imbiru.
  • Orzechy włoskie: surowe, niesolone zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które mogą zmniejszać stany zapalne.
  • Goździk: w przypadku bólu zęba (ale nie zamiast dentysty!)

Oczywiście również tutaj ważną zasadą jest to, że najlepiej jeść owoce sezonowe. W postaci zamrożonej mają tylko minimalną zawartość witamin w porównaniu do świeżych. Nie ma znaczenia, o której porze roku je spożywasz.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej