Wegański przepis na dżem marchewkowy
wegański przepis na dżem marchewkowy

Wegański przepis na dżem marchewkowy



Nadchodzi wiosna, dni stają się coraz dłuższe i zaczynamy wierzyć, że ponura, mroźna zima powoli dobiega końca. Niestety, nie ma jeszcze wystarczającej ilości owoców, aby przygotować dla siebie coś naprawdę pysznego, ale znajdzie się jedno bardzo zdrowe warzywo, które mamy przez cały rok. Ponadto konsumując je mamy lepszy wzrok. Być może już domyślasz się, że to może być tylko marchewka!

Nie tylko króliki kochają jeść marchewkę

Jej piękny kolor bezpośrednio przyciąga nasze spojrzenie, a zajadanie się marchewką przypomina dzieciństwo. Pyszny słodki smak marchwi stanowi doskonałą bazę nawet do idealnego dżemu na śniadanie.

Jeśli to możliwe, wybierz bio-marchewki. Aby przygotować wegański dżem, będziesz potrzebować 1 kg marchwi. Dokładnie umyj i obierz marchewki, a następnie pokrój na najmniejsze kawałki. Następnie wrzuć wszystko do garnka, zalej wystarczającą ilością wody, aby całkowicie ją przykryć i ugotuj.
W tym czasie przygotuj następujące składniki. Zważ 400 gramów cukru, wyciśnij sok z dwóch pomarańczy i jednej cytryny i pokrój trzy jabłka w małe kostki. W razie potrzeby możesz zastąpić cukier słodzikiem.

Gdy marchewka się ugotuje, odcedź ją i przeciśnij przez sitko. Dodaj pozostałe składniki, 3 łyżeczki zmielonego imbiru i 2 łyżeczki zmielonego cynamonu do zmiksowanej marchewki i gotuj całą mieszaninę przez kolejne 20 minut, delikatnie mieszając. Jeśli chcesz, aby konsystencja była bardziej kremowa, zetrzyj jabłka na tarce na małych oczkach.

Po zakończeniu napełnij umyte i wysterylizowane słoiczki dżemem. Nie chcesz sterylizować? Nie musisz nic więcej robić, wystarczy odwrócić słoiki do góry dnem na około 10 minut po zamknięciu.

Następnie odwróć słoiki i pozwól ostygnąć. Trudno będzie się doczekać, aż będzie można go wreszcie skosztować, ponieważ piękny kolor i nieodparty zapach dżemu będą Cię stale kusić.

Każdego ranka smak tego uroczego dżemu wypełni Cię energią i dobrym nastrojem. Jest doskonały do ​​naleśników, ale nadaje się też do naleśników, ciast.

Druga zaleta dżemu marchewkowego

Czy uwierzysz, że marchewki, które znamy dzisiaj, były kiedyś białe, żółte i fioletowe? Ta roślina, pochodząca z Azji Środkowej, została rozpowszechniona przez Hiszpanów, ale swój cudowny pomarańczowy kolor zawdzięcza holenderskim ogrodnikom. Chcieli podziękować rodzinie królewskiej za nowy rodzaj warzyw, tworząc pierwszą marchewkę o pomarańczowym kolorze.

Oprócz tego, że jest naprawdę bogata w składniki odżywcze, ma niską zawartość energii, dla porównania, jest to tylko 7 minut spędzonym na rowerze stacjonarnym.

Oprócz zawartości witamin B1, B2, B6 ma bardzo wysoką zawartość witaminy C i jest bogata w wapń, fosfor i żelazo.

Warto obierać ją cienką warstwą, ponieważ swoje cenne składniki odżywcze ukrywa bezpośrednio pod cienką skórą.

Regularne spożywanie tego warzywa pomaga utrzymać zawartość wody w naszej skórze, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jej piękny kolor uprzyjemni cały dzień

Nie tylko marchewki mają wspaniały pomarańczowy kolor, ale także morele. Jeśli chcesz przygotować swoją skórę na letnie, promienie słoneczne, wypróbuj Masło Morelowe od Manny! Ten uroczy kosmetyk powstał z miłości do olejku z pestek moreli i masła shea. Możesz używać go jako kremu do twarzy, ale także do całego ciała. Ten kosmetyk jest bezzapachowy, więc nie będzie konkurować z zapachem Twoich perfum.

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej