Przygotuj domowy dżem truskawkowy bez cukru!
przygotuj domowy dżem truskawkowy bez cukru!

Przygotuj domowy dżem truskawkowy bez cukru!



Jakże nieodparta może być cudownie pachnąca truskawka? A może więcej truskawek?

Szkoda, że ​​truskawki są dostępne tylko przez krótki czas w ciągu roku. Ale jeśli masz trochę czasu, możesz zrobić przetwory i będą one dostępne przez cały!

Najlepiej jest wyhodować truskawki we własnym ogródku, a wszystko, co musisz zrobić, to wyjść i je pozbierać. Jeśli jednak nie masz tyle szczęścia, są miejsca, gdzie można ręcznie zbierać najpiękniejsze truskawki.

Jeśli nie masz takiej możliwości, weź koszyk i idź na targ! Spróbuj znaleźć sprzedawcę, który sprzedaje swoje owoce, które zostały wyhodowane bez nawozów chemicznych.

Przepis

Teraz przedstawię Ci mój przepis na najsmaczniejszy bezcukrowy dżem truskawkowy! Co więcej, ten przysmak nie będzie zawierał żadnych konserwantów, a ponadto przygotowanie tego dżemu nie wymaga spędzania całego dnia na kuchni.

Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 10 dkg słodzika (używam mieszanki stewii i erytrytolu)
  • 15 gramów pektyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Najpierw przygotuj wyparzone słoiki, do których przelejesz dżem. Przygotuj czysty garnek. Nie umieszczaj czystych szklanek w chłodnym miejscu, aby zapobiec pękaniu szkła na skutek gorącego dżemu.

Usuń szypułki z truskawek i umyj je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Daj umyte truskawki do garnka. Użyj miksera, aby je wymieszać, ale większe kawałki pozostaną w miąższu.

Włącz ogień i pozostaw truskawki do zagotowania. Kiedy zaczną wrzeć, dodaj słodzik zmieszany z pektyną i mieszaj szybkimi ruchami, aby zapobiec grudkom. Ciągle mieszaj, aby zapobiec przypaleniu, a następnie dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny po 15 minutach. Podkreśla nie tylko smak i kolor truskawek, ale także jest naturalnym konserwantem.

Przygotuj swoje słoiki. Najpierw włóż tylko jedną łyżkę dżemu do kubka, a następnie, gdy słoik będzie ciepły, możesz go napełnić. W międzyczasie nie odkładaj dżemu od ognia, ale uważaj, aby go nie spalić.

Zakręć pokrywka i ustaw je do góry nogami na czystej szmatce. To zapewni, że w słoiku nie pozostaną żadne bakterie.

Następnie będziesz potrzebować grubego koca. Złóż koc na kilka warstw. Rozłóż ręcznik kuchenny na kocu i umieść na nim słoiki, ale teraz szklanym dnem Dokładnie przykryj je kocem, aby były całkowicie przykryte.

Pozostaw je w kocu na 2-3 dni, a następnie umieść je na półkach! Zaleca się wykorzystanie małych słoiczków, po otwarciu nie był długo przechowywany w lodówce.

Jeśli kochasz truskawki, nie myśl o nich jako o jedzeniu! Pasta do zębów od Manny dla dzieci bez fluoru o smaku truskawkowym przypomni Ci smak lata o każdej porze roku. Jest pachnąca i jasnoczerwona, bardzo popularna zwłaszcza wśród dzieci! Pasta do zębów jest całkowicie wolna od chemikaliów, posiada certyfikat Vegan Society, a jej opakowanie w 100% nadaje się do recyklingu!

A jeśli chcesz zanurzyć się w dużej misce truskawek, wypróbuj Kulę do kąpieli od Manny truskawka-banan! Ta kula jest absolutnie wegańska, bez oleju palmowego i bez chemikaliów, a Twoje dziecko też ją pokocha!

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!



Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej