Jeżyny. To ten słodko-cierpki smak,który rozpływa się w ustach i troszkę szczypie w język, ale chcesz go znowu i znowu spróbować. Czy nie jest to znajome?
Jeżyna jest nie tylko bardzo smaczna, ale ma nadzwyczajny wpływ na zdrowie. Prawdziwy leczniczy owoc.
Spójrzmy, dlaczego tak jest?
23+1 powodów, dlaczego należy jeść dużo, dużo jeżyn:
- Owoce te są bogate w taniny, czyli inaczej w kwas galusowy.
- Chronią naczynia włoskowate.
- Pomagają układowi odpornościowemu w zwalczeniu chorób.
- Przy zachorowaniach wirusowych ich
wpływ jest szczególnie korzystny oraz mają także działanie bakteriobójcze. - Zawierają większe ilości:żelaza
- wapnia
- potasu
- fosforu
- magnezu
- siarki
- miedźi
- manganu
- niklu
- selenu
- chromu
- cynku
- witamin A, C, E
- Poprawiają wzrok.
- Są pomocne w zapobieganiu przed
chorobami nowotworowymi, spowalniają wzrost istniejących już guzów - Zmniejszają ciśnienie krwi,pomagają
w tworzenie się krwi. - Chronią dziąsła.
- Zawierają antyutleniacz o nazwie
antocyjan, który poprawia pamięć. - Są bogata we flawonoidy.
Czy wiesz, że?
Jeżyna należy do rodziny różowatych. W Europie istnieje ponad 100 gatunków, ale jeżyna spotykana jest na wielu kontynentach. Znana była już za czasów Hipokratesa.
Do czego można jej użyć?
- Można zrobić z niej dżem, wtedy ma lekkie działanie
przeczyszczające. - Sok z jeżyn sprawdza się również jako środek uspokajający
żołądek, ale jest doskonały w przypadku dolegliwości pęcherza. Wspaniały
środek przeczyszczający nerki. - Z liści jeżyny można przyrządzić herbatę, która ma
działanie moczopędne, jak również można jej używać do płukania jamy ustnej. - Idealna do przechowywania w zamrażalce, nie psuje się,tak
więc w brzydkie zimowe dni zapewni trochę słonecznego słońca w domu.
***Przepis prezent dla Ciebie*
Jeżynowy smoothie
Ten napój słusznie jest popularny w gorące letnie dni. Możesz go przygotować dla rodziny, albo z okazji spotkania z przyjaciółmi, albo jeśli chcesz napić się czegoś bardzo smacznego.
Co będzie Ci potrzebne?
- 15-20 dkg jeżyn (mogą być również mrożone, wtedy smoothie
będzie już przyjemnie chłodne) - 1 szklanka naturalnego jogurtu
- 1 szklanka 100% soku owocowego (jeśli masz sokowirówkę,
to można go przygotować ze świeżych jabłek) - 2 łyżki miodu (może być trochę mniej, wg uznania i można
zamienić go brązowym cukrem z trzciny, ksylitolem lub stevią)
Jak przygotować napój?
Wszystkie składniki włożyć do blendera i miksować, aż do uzyskania kremowej masy. Nalać do szklanek, udekorować owocami i miętą. Smakołyk, który nie może się znudzić.
Udało się? Jaki był? Napisz tutaj na blogu!
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!