
Sprzykrzyły Ci się już czerwone wielkanocne jaja?
Co powiesz na różowe albo zielone kraszanki? Fajnie brzmi, nieprawdaż?
Ażeby uzyskać jak najpiękniejszy i najintensywniejszy kolor pozostaw jajka w lodówce zanurzone w barwniku na całą noc. 1 filiżanka odpowiada ok. 240 ml płynu.- Szaroniebieski kolor uzyskasz mieszając filiżankę mrożonych jagód z filiżanką wody i czekając, aż mieszanka osiągnie temperaturę pokojową. Wyjmij jagody i możesz rozpocząć malowanie.
- Niebieski kolor uzyskasz krojąc drobno ćwiartkę czerwonej kapusty i dolewając do niej 4 filiżanki wrzątku. Następnie dodaj 2 łyżki stołowe octu. Zaczekaj, aż ostygnie, potem wyjmij kawałki kapusty.
- Jadeitową zieleń uzyskasz gotując w 2 filiżankach wody przez 15 minut na wolnym ogniu łupiny z 6 czerwonych cebul. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe octu.
- Zielonkawo-żółtawą barwę uzyskasz obierając 6 jabłek, następnie gotując skórki w 1-1/2 filiżance wody przez 20 minut na wolnym ogniu. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 2 łyżki stołowe octu.
- Kolor pomarańczowy uzyskasz obierając 6 cebul, następnie gotując ich łupiny w 2 filiżankach wody przez 15 minut na wolnym ogniu. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe octu.
- Jasną czerwono-pomarańczową barwę uzyskasz dodając 2 łyżki stołowe papryki czerwonej w proszku do 1 filiżanki wrzącej wody, a następnie dolewając 2 łyżki stołowe octu.
- Kolor żółty otrzymasz gotując ok. 100 g obranej i pokrojonej marchwi w 1-1/2 filiżance wody przez 15 minut na wolnym ogniu, a następnie po odcedzeniu dolewając 2 łyżki stołowe octu.
- Musztardową barwę otrzymasz dodając 2 łyżki stołowe kurkumy w proszku do 1 filiżanki wrzątku, a następnie dolewając 2 łyżki stołowe octu.
- Brąz: do 1 filiżanki mocnej kawy dodaj 1 łyżkę stołową octu.
- Ciemnoróżowy: pokrój średniego buraka i włóż do 4 filiżanek wrzątku. Dolej 2 łyżki stołowe octu, pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij kawałki buraka.
- Lawendowy: wymieszaj 1 filiżankę soku z czerwonych winogron z 1 łyżką octu.
Źródło: http://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/natural-easter-egg-dyes/
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!