Sprzykrzyły Ci się już czerwone wielkanocne jaja?
sprzykrzyły ci się już czerwone wielkanocne jaja?

Sprzykrzyły Ci się już czerwone wielkanocne jaja?



Co powiesz na różowe albo zielone kraszanki? Fajnie brzmi, nieprawdaż?

Ażeby uzyskać jak najpiękniejszy i najintensywniejszy kolor pozostaw jajka w lodówce zanurzone w barwniku na całą noc. 1 filiżanka odpowiada ok. 240 ml płynu.

  • Szaroniebieski kolor uzyskasz mieszając filiżankę mrożonych jagód z filiżanką wody i czekając, aż mieszanka osiągnie temperaturę pokojową. Wyjmij jagody i możesz rozpocząć malowanie.
  • Niebieski kolor uzyskasz krojąc drobno ćwiartkę czerwonej kapusty i dolewając do niej 4 filiżanki wrzątku. Następnie dodaj 2 łyżki stołowe octu. Zaczekaj, aż ostygnie, potem wyjmij kawałki kapusty.
  • Jadeitową zieleń uzyskasz gotując w 2 filiżankach wody przez 15 minut na wolnym ogniu łupiny z 6 czerwonych cebul. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe octu.
  • Zielonkawo-żółtawą barwę uzyskasz obierając 6 jabłek, następnie gotując skórki w 1-1/2 filiżance wody przez 20 minut na wolnym ogniu. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 2 łyżki stołowe octu.
  • Kolor pomarańczowy uzyskasz obierając 6 cebul, następnie gotując ich łupiny w 2 filiżankach wody przez 15 minut na wolnym ogniu. Po odcedzeniu dodaj do wywaru 3 łyżki stołowe octu.
  • Jasną czerwono-pomarańczową barwę uzyskasz dodając 2 łyżki stołowe papryki czerwonej w proszku do 1 filiżanki wrzącej wody, a następnie dolewając 2 łyżki stołowe octu.
  • Kolor żółty otrzymasz gotując ok. 100 g obranej i pokrojonej marchwi w 1-1/2 filiżance wody przez 15 minut na wolnym ogniu, a następnie po odcedzeniu dolewając 2 łyżki stołowe octu.
  • Musztardową barwę otrzymasz dodając 2 łyżki stołowe kurkumy w proszku do 1 filiżanki wrzątku, a następnie dolewając 2 łyżki stołowe octu.
  • Brąz: do 1 filiżanki mocnej kawy dodaj 1 łyżkę stołową octu.
  • Ciemnoróżowy: pokrój średniego buraka i włóż do 4 filiżanek wrzątku. Dolej 2 łyżki stołowe octu, pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij kawałki buraka.
  • Lawendowy: wymieszaj 1 filiżankę soku z czerwonych winogron z 1 łyżką octu.

Źródło:
http://www.bhg.com/holidays/easter/eggs/natural-easter-egg-dyes/

Podobał Ci się nasz artykuł? Udostępnij go znajomym, aby również mogli się z nim zapoznać

Komentarze

Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany! Zaloguj się

Doceniamy lojalność!

Czas zniżek wyliczanych w procentach już minął, ponieważ chcielibyśmy, abyście Państwo jako członkowie Klubu Manna darzeni byli przez nas szczególną uwagą i jeszcze większą ilością promocji. Klub Manna stworzyliśmy właśnie dlatego, aby łatwiej można było przejrzeć aktualne oferty.

Dowiedz się więcej