
Tysiąc twarzy kurkumy
W wielu badaniach medycznych wykazano już różne właściwości terapeutyczne tej fantastycznej przyprawy.
Dzięki kurkumie curry ma charakterystyczny jasnożółty kolor i jest wykorzystywany w wielu potrawach i napojach. Poprawia trawienie, dezynfekuje, łagodzi stany zapalne, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Możesz go dodawać do posiłku z ryżu i dań indyjskich ale dodają go do mleka migdałowego lub kokosowego sprawi, że śniadanie jest zdrowsze. A w przypadku przeziębienia można z niego zrobić herbatę, pokażę Ci jak:
Składniki:
- 1 łyżka startego imbiru
- 5 dl wody
- 1 dl mleka kokosowego
- 1 kropla słodzika
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
Zagotuj wodę, dodaj kurkumę i imbir, przykryj, odstaw na 10 minut. Dodaj cynamon i czarny pieprz do słodzika, dodaj do wciąż gorącej herbaty imbirowej, a następnie dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj letnie mleko kokosowe i małymi łykami ciesz się napojem.
Ale nie tylko w kuchni można użyć tej złocisto-żółtej przyprawy, która przypomina imbir, a w postaci proszku można ją znaleźć na półkach niemal każdego sklepu spożywczego.
- Jeśli masz tłustą cerę, możesz użyć jej do przygotowania odświeżającej maski na twarz, używając niewielkiej ilości wody i oleju kokosowego. Nałożyć cienką warstwę maseczki na twarz i po 3-5 minutach spłukać letnią wodą.
- Aby wybielić zęby, przygotuj pastę z niewielką ilością wody, ale tylko wtedy, gdy lubisz jej delikatny, ale charakterystyczny smak. W przeciwieństwie do sody oczyszczonej nie niszczy zębów a delikatnie wybiela zęby. Może tymczasowo zabrudzić kąciki ust i szczoteczkę do zębów, ale można temu pomóc, myjąc zęby zwykłą pastą do zębów.
Jaki jest Twój ulubiony przepis na kurkumę? Napisz do nas w komentarzu! :-)
Komentarze
Aby dodać komentarz, musisz być zalogowany!